Pieczona kaczka w pomarańczach
Składniki na kaczkę:
- 2 filety z kaczki
- 4-5 pomarańczy
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka cukru
- natka pietruszki
- pół papryczki chili
- sól
- pieprz
- imbir
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki domowego dżemy z mirabelek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (z termoobiegiem). Filety z kaczki układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Skórę nacinamy w paski. Filety doprawiamy solą i pieprzem. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i wlewamy go do naczynia. Soku powinno być tyle, żeby tylko skóra wystawała ponad niego. Jeśli pomarańcze były soczyste to 2 pomarańcze powinny wystarczyć. Z 2 pozostałych pomarańczy ścinamy skórkę, wycinamy miąższ. Część cząstek dokładamy do sosu, część pozostawiamy do podania. Sos doprawiamy gniazdkami anyżu, cukrem, drobno siekanym czosnkiem, imbirem, chili i natką pietruszki oraz zielem angielskim. Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki domowego, lekko kwaskowatego dżemu z mirabelki dla zrównoważenia słodyczy owoców.
Kaczki pieczemy 45 minut pod przykryciem w 240 stopniach i kolejne 30 minut w 170 stopniach. Poprzez zanurzenie w pomarańczowym soku kaczka nie wysuszy się podczas pieczenia.