Spring rollsy z łososiem, mango, ogórkiem i awokado

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO ŁOSOSIA:
  • 40 ml sosu sojowego
  • 40 ml oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 ml soku z limonki
SKŁADNIKI NA CHRUPIĄCE SPRING ROLLSY:
  • papier ryżowy
  • surowy łosoś
  • kawałek marchewki
  • pół awokado
  • pół mango
  • kawałek świeżego ogórka
  • rukola
  • kiełki
SKŁADNIKI NA PIKANTNY DIP:
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 20 ml soku z limonki
  • świeży imbir
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • kolendra
  • 1 łyżeczka nasion sezamu

Sposób przygotowania:

Przygotowanie spring rollsów z łososiem zaczynamy od marynaty. W miseczce łączymy sos sojowy, olej sezamowy, miód i sok z limonki.

Łososia dokładnie oczyszczamy z ości i kroimy na bardzo cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną rybę wkładamy do marynaty i odstawiamy na bok.

Marchewkę, awokado, mango i ogórka tniemy w równej wielkości paseczki. Szykujemy rukolę i kiełki. Teraz wystarczy wziąć arkusz papieru ryżowego, zamoczyć go na sekundę w zimnej wodzie i położyć na deskę. Na brzegu arkusza układamy po kilka paseczków mango, marchewki, ogórka i awokado, dokładamy odrobinę rukoli i kiełków i kawałek zamarynowanego łososia. Zawijamy ciasno zakładając do środka boki i rolując.

Spring rollsy podajemy z dipem przygotowanym z sosu sojowego, oleju sezamowego, miodu, soku z limonki, tartego imbiru, posiekanej kolendry, posiekanego chili i nasion sezamu.