Spring rollsy z łososiem, mango, ogórkiem i awokado
- 40 ml sosu sojowego
- 40 ml oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu
- 20 ml soku z limonki
- papier ryżowy
- surowy łosoś
- kawałek marchewki
- pół awokado
- pół mango
- kawałek świeżego ogórka
- rukola
- kiełki
- 20 ml sosu sojowego
- 20 ml oleju sezamowego
- 20 ml soku z limonki
- świeży imbir
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka miodu
- kolendra
- 1 łyżeczka nasion sezamu
Sposób przygotowania:
Przygotowanie spring rollsów z łososiem zaczynamy od marynaty. W miseczce łączymy sos sojowy, olej sezamowy, miód i sok z limonki.
Łososia dokładnie oczyszczamy z ości i kroimy na bardzo cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną rybę wkładamy do marynaty i odstawiamy na bok.
Marchewkę, awokado, mango i ogórka tniemy w równej wielkości paseczki. Szykujemy rukolę i kiełki. Teraz wystarczy wziąć arkusz papieru ryżowego, zamoczyć go na sekundę w zimnej wodzie i położyć na deskę. Na brzegu arkusza układamy po kilka paseczków mango, marchewki, ogórka i awokado, dokładamy odrobinę rukoli i kiełków i kawałek zamarynowanego łososia. Zawijamy ciasno zakładając do środka boki i rolując.
Spring rollsy podajemy z dipem przygotowanym z sosu sojowego, oleju sezamowego, miodu, soku z limonki, tartego imbiru, posiekanej kolendry, posiekanego chili i nasion sezamu.