Bananowe babeczki z kawałkami gorzkiej czekolady

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 18
SKŁADNIKI NA BABECZKI BANANOWO-CZEKOLADOWE:
  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g mieszanki z na biszkopt z Piekarni POLFEM (możesz kupić tutaj)
  • 2 banany
  • 15 daktyli
  • 250 ml mleka owsianego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (można zastąpić 3 łyżkami namoczonego siemienia lnianego)
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • garść pokruszonych pistacji

Sposób przygotowania:

W kielichu blendera łączymy banany z mlekiem owsianym i daktylami. Miksujemy wszystko na gładką masę.

W misce łączymy mielone migdały i mieszankę na biszkopt. Dodajemy masę bananowo-owsianą, olej rzepakowy i jajka. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tabliczkę gorzkiej czekolady siekamy za pomocą noża na drobne kawałeczki i dodajemy do ciasta. Jeszcze raz mieszamy silikonową szpatułką.

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Na blasze układamy silikonowe foremeczki – każdą napełniamy ciastem. Babeczki pieczemy około 25 minut.

Upieczone babeczki polałam delikatnie syropem z agawy i posypałam pokruszonymi pistacjami.