Bananowe babeczki z kawałkami gorzkiej czekolady
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 18
SKŁADNIKI NA BABECZKI BANANOWO-CZEKOLADOWE:
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g mieszanki z na biszkopt z Piekarni POLFEM (możesz kupić tutaj)
- 2 banany
- 15 daktyli
- 250 ml mleka owsianego
- 100 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 jajka (można zastąpić 3 łyżkami namoczonego siemienia lnianego)
- 1 łyżka syropu z agawy
- garść pokruszonych pistacji
Sposób przygotowania:
W kielichu blendera łączymy banany z mlekiem owsianym i daktylami. Miksujemy wszystko na gładką masę.
W misce łączymy mielone migdały i mieszankę na biszkopt. Dodajemy masę bananowo-owsianą, olej rzepakowy i jajka. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tabliczkę gorzkiej czekolady siekamy za pomocą noża na drobne kawałeczki i dodajemy do ciasta. Jeszcze raz mieszamy silikonową szpatułką.
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Na blasze układamy silikonowe foremeczki – każdą napełniamy ciastem. Babeczki pieczemy około 25 minut.
Upieczone babeczki polałam delikatnie syropem z agawy i posypałam pokruszonymi pistacjami.