Truskawkowy mus jaglany z gęstym jogurtem i borówkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA TRUSKAWKOWY MUS JAGLANY:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 550 ml wody
  • 5 daktyli
  • spora garść truskawek (jeszcze mrożonych)
  • jogurt grecki lub gęsty jogurt – do podania
  • borówki – do podania
  • wiórki kokosowe – do podania
  • kruszone płatki migdałów – do podania

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wsypujemy kaszę jaglaną, zalewamy ją wodą, dodajemy truskawki oraz daktyle i gotujemy na średnim ogniu. Podczas gotowania kasza powinna wchłonąć cały płyn, a truskawki i daktyle się rozpaść. Pod koniec pilnujemy garnuszka, co jakiś czas mieszając, żeby jaglanka nie przypaliła się od spodu.

Kiedy kasza jaglana będzie już gęsta – ściągamy garnek z ognia i miksujemy całość na gładki mus truskawkowo-jaglany.

Mus przekładamy do kubeczków, dodajemy łyżkę lub dwie gęstego jogurtu i dekorujemy borówkami, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Jest przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.