Truskawkowy mus jaglany z gęstym jogurtem i borówkami
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA TRUSKAWKOWY MUS JAGLANY:
- 100 g kaszy jaglanej
- 550 ml wody
- 5 daktyli
- spora garść truskawek (jeszcze mrożonych)
- jogurt grecki lub gęsty jogurt – do podania
- borówki – do podania
- wiórki kokosowe – do podania
- kruszone płatki migdałów – do podania
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wsypujemy kaszę jaglaną, zalewamy ją wodą, dodajemy truskawki oraz daktyle i gotujemy na średnim ogniu. Podczas gotowania kasza powinna wchłonąć cały płyn, a truskawki i daktyle się rozpaść. Pod koniec pilnujemy garnuszka, co jakiś czas mieszając, żeby jaglanka nie przypaliła się od spodu.
Kiedy kasza jaglana będzie już gęsta – ściągamy garnek z ognia i miksujemy całość na gładki mus truskawkowo-jaglany.
Mus przekładamy do kubeczków, dodajemy łyżkę lub dwie gęstego jogurtu i dekorujemy borówkami, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Jest przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.