Kaczka z sosem malinowo-pomarańczowym z dodatkiem chili
Składniki na sos:
- 100 g malin
- 1 pomarańcza
- tarta skórka z 1 pomarańczy
- pół łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
Składniki na kaczkę i pieczone ziemniaki:
- 2 filety z kaczki
- 1 łyżka rozmarynu
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 8-10 ziemniaków
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
Filety z kaczki marynujemy – obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem i dodajemy oliwę z oliwek. Przyprawy dokładnie wmasowujemy w mięso i wstawiamy na noc do lodówki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 20-25 minut w osolonej wodzie. W tym czasie do rondelka wkładamy maliny i dodajemy do nich otartą skórkę z pomarańczy, miąższ z jednej pomarańczy, suszone płatki chili, suszony tymianek, miód i szczyptę soli. Całość zagotowujemy i zostawiamy na średnim ogniu, żeby odparowało. Sos możemy przetrzeć albo zblendować i jeszcze ciepłym polać kaczkę.
Skórę kaczki nacinamy i smażymy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Następnie obracamy i czekamy, aż druga strona ładnie się zrumieni.
Ugotowane ziemniaki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, obsypujemy papryką mieloną i tymiankiem i przesmażamy, aż całość będzie miała chrupiącą i aromatyczną skórkę.
Tak przygotowaną kaczkę podajemy z buraczkami na ciepło.