Kaczka z sosem malinowo-pomarańczowym z dodatkiem chili

Trudność: Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 2

Składniki na sos:

  • 100 g malin
  • 1 pomarańcza
  • tarta skórka z 1 pomarańczy
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku

Składniki na kaczkę i pieczone ziemniaki:

  • 2 filety z kaczki
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 8-10 ziemniaków
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Filety z kaczki marynujemy – obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem i dodajemy oliwę z oliwek. Przyprawy dokładnie wmasowujemy w mięso i wstawiamy na noc do lodówki.

Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 20-25 minut w osolonej wodzie. W tym czasie do rondelka wkładamy maliny i dodajemy do nich otartą skórkę z pomarańczy, miąższ z jednej pomarańczy, suszone płatki chili, suszony tymianek, miód i szczyptę soli. Całość zagotowujemy i zostawiamy na średnim ogniu, żeby odparowało. Sos możemy przetrzeć albo zblendować i jeszcze ciepłym polać kaczkę.

Skórę kaczki nacinamy i smażymy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Następnie obracamy i czekamy, aż druga strona ładnie się zrumieni.

Ugotowane ziemniaki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, obsypujemy papryką mieloną i tymiankiem i przesmażamy, aż całość będzie miała chrupiącą i aromatyczną skórkę.

Tak przygotowaną kaczkę podajemy z buraczkami na ciepło.