Gotowany filet z dorsza podany z grillowanymi, letnimi warzywami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15-20 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA GOTOWANEGO DORSZA Z WARZYWAMI:
  • 400 g filetu z dorsza bez skóry
  • kilka zielonych szparagów
  • pół cukinii
  • 1 łyżka masła czosnkowego Lurpak
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 limonki
  • natka kolendry
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sezon bikini zbliża się wielkimi krokami… nie, mój urlop zaplanowany jest na październik, więc czasu mam jeszcze sporo :), ale gotowany, delikatny dorsz podany z grillowanymi, letnimi warzywami to jedno z moich ulubionych dań.

Zielone szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Cukinię kroimy na pół, a następnie warzywa kroimy na mniejsze cząstki. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy na niej warzywa. W trakcie grillowania warzywa delikatnie doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżką masła czosnkowego Lurpak. Warzywa co jakiś czas mieszamy. Pod koniec grillowania dodajemy posiekaną natkę kolendry.

W garnku wstawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia, solimy i delikatnie zmniejszamy gaz. Ostrożnie wkładamy do niej pociętego na mniejsze cząstki dorsza i gotujemy przez 5 do 8 minut. Czas gotowania ryby zależny jest zawsze od jej grubości.

W małej miseczce łączymy sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i miód. Najlepszy dodatek jaki znam. Można dodać pokrojoną chili dla zaostrzenia smaku.

Ugotowanego dorsza przekładamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy natką kolendry. Rybę podajemy z grillowanymi warzywami i cząstkami limonki lub cytryny.