Gotowany filet z dorsza podany z grillowanymi, letnimi warzywami
- 400 g filetu z dorsza bez skóry
- kilka zielonych szparagów
- pół cukinii
- 1 łyżka masła czosnkowego Lurpak
- 20 ml sosu sojowego
- 20 ml oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 limonki
- natka kolendry
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Sezon bikini zbliża się wielkimi krokami… nie, mój urlop zaplanowany jest na październik, więc czasu mam jeszcze sporo :), ale gotowany, delikatny dorsz podany z grillowanymi, letnimi warzywami to jedno z moich ulubionych dań.
Zielone szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Cukinię kroimy na pół, a następnie warzywa kroimy na mniejsze cząstki. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy na niej warzywa. W trakcie grillowania warzywa delikatnie doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżką masła czosnkowego Lurpak. Warzywa co jakiś czas mieszamy. Pod koniec grillowania dodajemy posiekaną natkę kolendry.
W garnku wstawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia, solimy i delikatnie zmniejszamy gaz. Ostrożnie wkładamy do niej pociętego na mniejsze cząstki dorsza i gotujemy przez 5 do 8 minut. Czas gotowania ryby zależny jest zawsze od jej grubości.
W małej miseczce łączymy sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i miód. Najlepszy dodatek jaki znam. Można dodać pokrojoną chili dla zaostrzenia smaku.
Ugotowanego dorsza przekładamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy natką kolendry. Rybę podajemy z grillowanymi warzywami i cząstkami limonki lub cytryny.