Złociste placuszki z cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA ZŁOCISTE PLACUSZKI Z CUKINII:
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • 6 suszonych pomidorów
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • olej roślinny lub kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Najlepsze placki z cukinii jakie jadłam! A wszystko za sprawą pysznego dodatku w postaci suszonych pomidorów. Ostatnio tak mam, że wszystko, co jest z dodatkiem pomidorów smakuje niesamowicie!

Cukinię, jeśli są duże pozbawiamy pestek, a następnie tarkujemy na grubych oczkach. Następnie odciskamy ją z nadmiaru soku przez bawełnianą ściereczkę i dodajemy jajko, 2-3 łyżki mąki (pszennej, gryczanej, żytniej lub kukurydzianej) i drobno posiekane suszone pomidory. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju roślinnego lub kokosowego. Za pomocą łyżki nakładamy farsz na patelnię i przesmażamy z każdej strony na złocisty kolor.

Placuszki możemy jeść jeszcze ciepłe, z odrobiną śmietany, czy jogurtu naturalnego, lub zimne – będą równie pyszne.