Zupa z kiszoną kapustą, kiełbasą i majerankiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 6-8
SKŁADNIKI NA PYSZNĄ ZUPĘ Z KISZONĄ KAPUSTĄ:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 125 g boczku wędzonego
  • 240 g kiełbasy śląskiej
  • 3 ziemniaki
  • 1l bulionu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony, kolorowy pieprz
  • 2-3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Boczek i kiełbasę śląską kroimy w kostkę i przesmażamy około 7 minut w garnku z grubym dnem, aż się zrumienią Dodajemy drobno siekaną cebulę i czosnek i całość smażymy jeszcze 5 minut, aż warzywa zmiękną. Cały czas delikatnie mieszamy, żeby nic się nie przypaliło.

Do garnka wlewamy bulion i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wywar doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 15-20 minut. Następnie dodajemy delikatnie przepłukaną i poszatkowaną kiszoną kapustę i gotujemy kolejne 15-20 minut.

Pod koniec gotowania, jeśli jest taka potrzeba, delikatnie doprawiamy jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem i możemy podawać.

Ja swoja podałam ze świeżo upieczonym, aromatycznym i bezglutenowym chlebem z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół: natki pietruszki, bazylii, oregano, tymianku i cząbru.