Zupa z kiszoną kapustą, kiełbasą i majerankiem
- 500 g kapusty kiszonej
- 125 g boczku wędzonego
- 240 g kiełbasy śląskiej
- 3 ziemniaki
- 1l bulionu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- świeżo mielony, kolorowy pieprz
- 2-3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Boczek i kiełbasę śląską kroimy w kostkę i przesmażamy około 7 minut w garnku z grubym dnem, aż się zrumienią Dodajemy drobno siekaną cebulę i czosnek i całość smażymy jeszcze 5 minut, aż warzywa zmiękną. Cały czas delikatnie mieszamy, żeby nic się nie przypaliło.
Do garnka wlewamy bulion i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wywar doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 15-20 minut. Następnie dodajemy delikatnie przepłukaną i poszatkowaną kiszoną kapustę i gotujemy kolejne 15-20 minut.
Pod koniec gotowania, jeśli jest taka potrzeba, delikatnie doprawiamy jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem i możemy podawać.
Ja swoja podałam ze świeżo upieczonym, aromatycznym i bezglutenowym chlebem z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół: natki pietruszki, bazylii, oregano, tymianku i cząbru.