Naleśniki ze słodkim twarogiem, grillowaną brzoskwinią i miodem
- 250 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki z Piekarni POLFEM
- 3 jajka
- 85 ml mleka owsianego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 325 ml wody gazowanej
- sól
- 200 g chudego serka twarogowego
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 brzoskwinia
- miód
- listki mięty do podania
Sposób przygotowania:
Naleśniki to jedno z tych dań, które można podać na milion sposobów. Zapraszam na słodką odsłonę z kremowym twarogiem, grillowaną brzoskwinią, polane pysznym miodem rzepakowym.
W misce łączymy mieszankę na bezglutenowe naleśniki od Piekarni Polfem razem z jajkami, mlekiem owsianym, wodą gazowaną, szczyptą soli i odrobiną oleju rzepakowego.
Rozgrzewamy patelnię, którą delikatnie przecieramy papierem nasączonym olejem. Wlewamy chochlę ciasta naleśnikowego i tak smażymy kolejno naleśnik za naleśnikiem.
W czasie kiedy ciasto naleśnikowe znika nam z miski, w małej miseczce łączymy chudy twaróg z cukrem i jogurtem.
Umytą brzoskwinię dzielimy na cząstki. Smażymy je z obu stron na grillowej patelni – dzięki temu będą miały te charakterystyczne ciemne paseczki, które dodają im uroku.
Jak złożyć naleśniki?
Połowę naleśnika smarujemy słodkim twarogiem, następnie składamy go na pół i jeszcze raz na pół. Naleśniki układamy na talerzu. Wierzch przyozdabiamy uroczymi, grillowanymi cząstkami brzoskwini, a całość polewamy miodem. Teraz wystarczy dodać tylko kilka listków mięty i można podawać.
Miód można zastąpić sosem czekoladowym, syropem z agawy lub syropem klonowym.