Naleśniki ze słodkim twarogiem, grillowaną brzoskwinią i miodem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 3-4
SKŁADNIKI NA SŁODKIE NALEŚNIKI Z GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĄ:
  • 250 g mieszanki na bezglutenowe naleśniki z Piekarni POLFEM
  • 3 jajka
  • 85 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 325 ml wody gazowanej
  • sól
  • 200 g chudego serka twarogowego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 brzoskwinia
  • miód
  • listki mięty do podania

Sposób przygotowania:

Naleśniki to jedno z tych dań, które można podać na milion sposobów. Zapraszam na słodką odsłonę z kremowym twarogiem, grillowaną brzoskwinią, polane pysznym miodem rzepakowym.

W misce łączymy mieszankę na bezglutenowe naleśniki od Piekarni Polfem razem z jajkami, mlekiem owsianym, wodą gazowaną, szczyptą soli i odrobiną oleju rzepakowego.

Rozgrzewamy patelnię, którą delikatnie przecieramy papierem nasączonym olejem. Wlewamy chochlę ciasta naleśnikowego i tak smażymy kolejno naleśnik za naleśnikiem.

W czasie kiedy ciasto naleśnikowe znika nam z miski, w małej miseczce łączymy chudy twaróg z cukrem i jogurtem.

Umytą brzoskwinię dzielimy na cząstki. Smażymy je z obu stron na grillowej patelni – dzięki temu będą miały te charakterystyczne ciemne paseczki, które dodają im uroku.

Jak złożyć naleśniki?

Połowę naleśnika smarujemy słodkim twarogiem, następnie składamy go na pół i jeszcze raz na pół. Naleśniki układamy na talerzu. Wierzch przyozdabiamy uroczymi, grillowanymi cząstkami brzoskwini, a całość polewamy miodem. Teraz wystarczy dodać tylko kilka listków mięty i można podawać.

Miód można zastąpić sosem czekoladowym, syropem z agawy lub syropem klonowym.