Zupa pomidorowa z pikantnymi pulpecikami z indyka i białą fasolą
- 800 ml pomidorów w puszcze
- 1 l bulionu
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- natka pietruszki
- por
- 1 fasola biała w puszce
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 biała cebula
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżka suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić go kokosowym)
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera obieramy. Selera i pietruszkę tarkujemy na tarce na grubych oczkach, a marchew tniemy w plastry. Podobnie z porem – kroimy go na talarki. Tak przygotowane warzywa dodajemy do smażonego czosnku i cebuli. Całość chwilę mieszamy.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów. W sezonie letnim koniecznie użyjcie pomidorów działkowych, pełnych słońca.
Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na średnim ogniu.
W misce łączymy mięso mielone z indyka ze słuszną ilością suszonych płatków chili, solą, świeżo mielonym pieprzem oraz wędzoną papryką. Mięsną masę dokładnie zagniatamy rękoma i za pomocą dłoni formułujemy niewielkie pulpeciki, które dodajemy prosto do gotującego się wywaru. Zupa będzie słodka od pomidorów, więc przyda się zrównoważyć jej smak za pomocą pikantnych pulpecików.
Pulpeciki z indyka powinny gotować się w zupie około 20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy fasolkę i drobno siekaną natkę pietruszki. Całość możemy doprawić szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu i możemy podawać.