Zupa pomidorowa z pikantnymi pulpecikami z indyka i białą fasolą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA PIKANTNĄ ZUPĘ POMIDOROWĄ Z PULPECIKAMI Z INDYKA I BIAŁĄ FASOLĄ:
  • 800 ml pomidorów w puszcze
  • 1 l bulionu
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • natka pietruszki
  • por
  • 1 fasola biała w puszce
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 biała cebula
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić go kokosowym)

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera obieramy. Selera i pietruszkę tarkujemy na tarce na grubych oczkach, a marchew tniemy w plastry. Podobnie z porem – kroimy go na talarki. Tak przygotowane warzywa dodajemy do smażonego czosnku i cebuli. Całość chwilę mieszamy.

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów. W sezonie letnim koniecznie użyjcie pomidorów działkowych, pełnych słońca.

Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na średnim ogniu.

W misce łączymy mięso mielone z indyka ze słuszną ilością suszonych płatków chili, solą, świeżo mielonym pieprzem oraz wędzoną papryką. Mięsną masę dokładnie zagniatamy rękoma i za pomocą dłoni formułujemy niewielkie pulpeciki, które dodajemy prosto do gotującego się wywaru. Zupa będzie słodka od pomidorów, więc przyda się zrównoważyć jej smak za pomocą pikantnych pulpecików.

Pulpeciki z indyka powinny gotować się w zupie około 20 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy fasolkę i drobno siekaną natkę pietruszki. Całość możemy doprawić szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu i możemy podawać.