Omlet z kaparami i dorszem
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA OMLET Z KAPARAMI I DORSZEM:
- 6 jajek
- 2 łyżki mleka owsianego
- 2 łyżeczki kaparów
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- szczypta posiekanego, świeżego tymianku
- 1 filet z dorsza bez skóry
- 2 łyżki tartego sera grande padano
- 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić go kokosowym)
Sposób przygotowania:
W rondelku, w osolonym wrzątku gotujemy przez 5-7 minut filet z dorsza, następnie odcedzamy go i przekładamy na deskę,. Za pomocą dwóch widelców dzielimy mięso na mniejsze kawałki.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy tarty ser, posiekany tymianek i kapary. Doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy widelcem, aż wszystkie składniki się połączą.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę masy jajecznej i dokładamy gdzieniegdzie kawałki ryby. Smażymy tak długo, aż masa całkowicie zetnie się z wierzchu – wtedy omlet będzie gotowy i możemy zsunąć go z patelni na talerz.
W ten sam sposób szykujemy kolejny.
Omlety można przygotować również z gotowanym łososiem i suszonymi pomidorami.