Omlet z kaparami i dorszem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA OMLET Z KAPARAMI I DORSZEM:
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka owsianego
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • szczypta posiekanego, świeżego tymianku
  • 1 filet z dorsza bez skóry
  • 2 łyżki tartego sera grande padano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić go kokosowym)

Sposób przygotowania:

W rondelku, w osolonym wrzątku gotujemy przez 5-7 minut filet z dorsza, następnie odcedzamy go i przekładamy na deskę,. Za pomocą dwóch widelców dzielimy mięso na mniejsze kawałki.

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy tarty ser, posiekany tymianek i kapary. Doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy widelcem, aż wszystkie składniki się połączą.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę masy jajecznej i dokładamy gdzieniegdzie kawałki ryby. Smażymy tak długo, aż masa całkowicie zetnie się z wierzchu – wtedy omlet będzie gotowy i możemy zsunąć go z patelni na talerz.

W ten sam sposób szykujemy kolejny.

Omlety można przygotować również z gotowanym łososiem i suszonymi pomidorami.