Owsianka na kilka sposobów - podajcie ją z pieczoną gruszką, ze śliwką i marakują lub z cytrusami
- 1 gruszka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ok. 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- garść orzechów
- śliwka
- marakuja
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ok. 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- garść migdałów lub mieszanki orzechów
- grapefruit (na porcję wystarczy pół grapefruita)
- pomarańcz (na porcję wystarczy pół pomarańczy)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ok. 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- garść mieszanki orzechów
Sposób przygotowania:
OWSIANKA Z PIECZONĄ GRUSZKĄ
Pieczona gruszka jest genialna w deserach – moja ukochana wersja to gruszka na kruchym cieście (przepis znajdziecie tutaj), ale pieczona gruszka to również genialny dodatek do owsianki na śniadanie – zdrowo, pysznie i naturalnie słodko. Jest ciepła, mięciutka i wynosi to danie na kulinarne wyżyny.
Gruszkę myjemy, przecinamy na pół i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ją ok. 20-25 minut.
Na talerz przekładamy jogurt i dodajemy do niego płatki owsiane. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi i dodajemy orzechy. Na wierzchy układamy połówki pieczonej gruszki.
Dla mnie całość jest wystarczająco słodka poprzez gruszkę, ale każdy łasuch może całość polać jeszcze delikatnie miodem lub syropem z granatu.
OWSIANKA Z ŚLIWKĄ I MARAKUJĄ
Na talerz wysypujemy płatki owsiane i dodajemy jogurt.
Czas przygotować wszystkie dodatki. Umytą śliwkę przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie dzielimy ją na mniejsze kawałeczki „na raz” i układamy na jogurcie z płatkami owsianymi. Marakuję przecinamy na pół – za pomocą łyżeczki wyskrobujemy ziarna i miąższ ze środka i wylewamy go na talerz. Niedbale rozkładamy migdały i całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ta wersja owsianki nie posiada dodatkowego słodzika – marakuja jest kwaskowa, ze śliwkami bywa różnie – jeśli macie potrzebę polejcie całość odrobiną miodu.
OWSIANKA Z CYTRUSAMI
Dawno się tak nie uśmiechałam, kiedy jadłam pomarańcze i mandaryni – nigdy nie sądziłam, że ciąża może aż tak zmieniać smaki. Odkryłam w cytrusach swoją nową miłość i teraz – kiedy mamy sezon na mandarynki i pomarańcze – nie może zabraknąć ich na moim stole. Cytrusy są genialnym, ożywczym dodatkiem do prostej owsianki.
Na talerz wysypujemy płatki owsiane, dodajemy jogurt i posypujemy wszystko wiórkami kokosowymi.
Grapefruita i pomarańcze obieramy – możemy ręcznie lub obkroić owoc za pomocą noża. Cytrusy kroimy na plastry lub na mniejsze cząstki, żeby wygodniej jadło się całość, choć plastry cytrusów swobodnie dają kroić się za pomocą łyżki. Tak przygotowane owoce układamy na jogurcie z płatkami.
Całość posypujemy delikatnie pokruszonymi orzechami – włoskie, migdały, laskowe, pekan.
Cytrusy mają to do siebie, że mogą być kwaśne lub słodkie – jeśli Wasza wersja owsianki wyjdzie nieco za kwaśna polejcie całość odrobiną miodu lub dobrego syropu (z agawy, czy granatu).