Bulion rybny z klopsikami z gotowanego dorsza

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA LEKKĄ ZUPĘ RYBNĄ Z KLOPSIKAMI Z DORSZA:
  • 1,5 litra bulionu rybnego (można użyć warzywnego)
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 filet z dorsza bez skóry
  • pęczek natki z pietruszki
  • koperek
  • 1 cytryna
  • zmielone płatki owsiane
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i wkładamy filet z dorsza. Rybę gotujemy około 8-10 minut (czas gotowania ryby zależny jest od wielkości i grubości fileta).

Ugotowanego dorsza przekładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, zmielone płatki owsiane, jogurt naturalny, szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Całość blenderujemy i przekładamy do miski.

Z gotowej masy rybnej formułujemy klopsiki.

Gotowe klopsiki z dorsza przesmażamy na patelni, aż zrumienią się z obu stron.

Bulion rybny podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę – tak samo kroimy selera naciowego. Warzywa dodajemy do zupy – wystarczy im około 10 minut i będą ugotowane.

Do miski wkładamy kilka rumianych klopsików z dorsza i zalewamy je gorącym bulionem.