Pasta z pieczonego bakłażana ze słodkim granatem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 140 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA PASTĘ Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Z DODATKIEM GRANATU:
  • 2 duże lub 3 średnie bakłażany
  • 1/2 cytryny
  • 1 granat
  • 2 ząbki pieczonego czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy do niego zawinięty w folię spożywczą czosnek oraz 2 bakłażany ułożone na folii spożywczej lub w brytfance. Czosnek pieczemy około 40 minut, natomiast bakłażany będą się piekły prawie 2 godziny. Co jakiś czas je obracamy.

Opieczone warzywa wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Przestudzonego bakłażana obieramy, a miąższ odkładamy na drobne sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Odsączony miąższ przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą widelca.

Gotową pastę z pieczonego bakłażana przekładamy do miski. Z wierzchu polewamy ją delikatnie oliwą ekstra vergine i posypujemy nasionkami granatu.

Pastę możemy podać z chlebkiem typu pita lub z klasycznym chlebem – to doskonała alternatywa dla zwyczajnych kanapek.