Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i wiejską kiełbasą
Trudność:
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na zupę:
- 1 kiełbasa wieprzowa dobrej jakości
- 250 ml soczewicy zielonej
- 1 l bulionu
- 500 g przecieru pomidorowego
- mieszanka warzyw do zupy (groszek, kukurydza, marchew, kalafior)
- 1 łyżeczka płatków chili
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażamy pociętą w pół plastry kiełbasę razem z drobno posiekanym czosnkiem. Po chwili dodajemy kubek soczewicy, wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy bulion. Zupę po zagotowaniu zostawiamy na średnim ogniu na ok. 35 minut doprawiając ją płatkami chili, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Na koniec dodajemy mieszankę warzyw do zupy i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut do ich miękkości.
Zupę dekorujemy listkami bazylii lub natką pietruszki i podajemy z pełnowartościowym pieczywem.