Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i wiejską kiełbasą

Trudność: Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 4

Składniki na zupę:

  • 1 kiełbasa wieprzowa dobrej jakości
  • 250 ml soczewicy zielonej
  • 1 l bulionu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • mieszanka warzyw do zupy (groszek, kukurydza, marchew, kalafior)
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażamy pociętą w pół plastry kiełbasę razem z drobno posiekanym czosnkiem.  Po chwili dodajemy kubek soczewicy, wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy bulion. Zupę po zagotowaniu zostawiamy na średnim ogniu na ok. 35 minut doprawiając ją płatkami chili, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Na koniec dodajemy mieszankę warzyw do zupy i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut do ich miękkości.

Zupę dekorujemy listkami bazylii lub natką pietruszki i podajemy z pełnowartościowym pieczywem.