Ryba po grecku - klasyka świątecznego stołu
- 3-4 filety z dorsza bez skóry
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka fasolki szparagowej (najlepiej mix zielonej i żółtej)
- 2-3 cebule
- 2 marchewki z bulionu warzywnego
- korzeń pietruszki z bulionu warzywnego
- kawałek korzenia selera z bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- mąka kukurydziana
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryba po grecku to jedno z najbardziej klasycznych dań pojawiających się na świątecznym stole – a każdy dom ma na nią zupełnie inny, indywidualny przepis, często różniący się detalami. Pamiętam, że w dzieciństwie jadłam tylko to danie.
W szerokim rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę obieramy i tniemy w kosteczkę, doprawiamy solą oraz kolorowym pieprzem i smażymy, aż się delikatnie przyrumieni. Marchewkę, korzeń selera i korzeń pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cebuli.
Do rondla wlewamy bulion, dodajemy pomidory w puszce i przyprawy – liście laurowe, oregano i ziarna ziela angielskiego. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu, żeby wszystkie smaki się połączyły, a nadmiar płynów odparował.
W czasie kiedy sos będzie się dusił, możemy przygotować rybę.
Filety z dorsza oczyszczamy z ości, tniemy na mniejsze cząstki i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Rybę obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy, aż się zezłoci z obu stron tj. około 4-5 minut z jednej strony.
Na półmisku wykładamy kawałki usmażonego dorsza, które przykrywamy warstwą ciepłego sosu warzywnego, następnie układamy kolejną warstwę ryby i ponownie ukrywamy ją sosem.
Rybę po grecku odstawiamy na bok do przestygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez noc.