Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem mascarpone
- 200 g maki pszennej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego lub innego roślinnego
- 2-3 marchewki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 otarta skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 opakowania serka mascarpone
- ok. 6 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru
- sok z wyciśniętej pomarańczy
- garść pokrojonych orzechów włoskich do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowując to ciasto zawsze mam Pana Pieska pod nogami – jego wielką spożywczą miłością są marchewki, więc kiedy ja je obieram i tarkuje, on pilnuje każdego skrawka kuchennej podłogi i poluje na najmniejszą cząstkę tego przysmaku.
Do dużej miski wbijamy jajka. Za pomocą miksera napowietrzamy je, aż wyraźnie podwoją swoją objętość, a następnie, wciąż ubijając, dodajemy cukier.
Marchewki obieramy, tarkujemy na drobnych oczkach i dodajemy do jajek z cukrem. Dodajemy również otartą skórkę z jednej pomarańczy, cynamon i posiekany orzechy włoskie. Dolewamy olej roślinny i całość dokładnie mieszamy.
Teraz możemy dodać suche składniki – przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Masę mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się połączą, a w cieście nie będzie grudek.
Gotową masę przelewamy do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka). Gotowe ciasto przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Czas na przygotowanie kremu. Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy do niego cukier i sok z wyciśniętej pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy, a gotowy krem wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził – najlepiej na całą noc.
Wystudzone ciasto przecinamy na pół i przekładamy połową kremu. Pozostałą część wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto możemy udekorować pokruszonymi orzechami włoskimi.