Zupa jarzynowa z mleczkiem kokosowym i brukselką

Trudność: Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 4

Składniki na zupę:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pól białej części pora
  • ćwierć korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki
  • 6 szt. brukselki
  • 10 szt. groszku cukrowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 l bulionu

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy na nim pocięte w piórka białą i czerwoną cebulę razem z porem. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do garnka z odrobiną soli i mielonego pieprzu. Po chwili dolewamy bulion, dodajemy ziele angielskie, kolorowy pieprz, listki laurowe i zagotowujemy. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień na średni.

Seler, pietruszkę, ziemniaki i marchew obieramy i tniemy w kostkę. Groszek cukrowy tniemy pod skosem na około centymetrowe paski, a brukselki dzielimy na pół. Całość dodajemy do zupy i doprawiamy suszonymi płatkami chili. Zupę gotujemy około 20 minut – w tym czasie jarzyny się ugotują, a wszystkie smaki ładnie połączą.