Chlebek bananowy z cynamonem
- 600 g mąki pszennej
- 4 banany
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cynamon
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Chlebek bananowy chodził za mną od dawna, a teraz, kiedy nie mogę poświęcić zbyt dużo czasu na pieczenie ciast, jest właściwy moment, aby go przygotować.
Chlebek bananowy to proste i wilgotne ciasto, które przygotujecie w 10 minut, a upieczenie w ciągu godziny.
W rondelku rozpuszczamy masło.
Do dużej miski wbijamy 4 jajka, które ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, rozgniecione za pomocą widelca trzy banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej – będą słodsze), jogurt naturalny, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.
Całość delikatnie miksujemy.
Kiedy masa będzie lekko przemieszana, dolewamy rozpuszczone masło i ponownie, tym razem już dokładnie, za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).
Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy i wyrównujemy za pomocą łopatki. Na wierzchu układamy przygotowanego do dekoracji banana rozciętego na pół.
Chlebek bananowy, jak wskazuje nazwa, jest słodki od bananów i dzięki nim wilgotny. Do tego cudowna, delikatna nuta cynamonu. Całość możemy podać z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy, albo z pysznymi lodami waniliowymi.