Czekoladowa krucha tarta z jogurtowym nadzieniem i borówkami

Trudność: Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: 8-10

Składniki na kruchą tartę:

  • ok. 150 g masła
  • ok. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 750 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g cukru pudru
  • 600 g borówek (lub innych owoców)

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, kakao, szczyptę soli i pocięte w kostkę masło. Szybko wyrabiamy dłońmi masę, aż wszystko ładnie się połączy, ale jednocześnie nie ogrzeje za bardzo. Zawijamy masę w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy masę, rozwałkowujemy ją na wielkość foremki. Formę  do tarty wylepiamy  masą, nakłuwamy widelcem, żeby powietrze podczas pieczenia miało ujście i wstawiamy na ok 20 minut do zamrażarki.

W misce łączymy jogurt grecki razem z cukrem waniliowym (można zastąpić wanilią albo olejkiem waniliowym), jajkami, cukrem pudrem, mąką i miodem. Miksujemy wszystko na gładki krem i wstawiamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy w nim przez 15-20 minut spód ciasta. Następnie wlewamy do podpieczonego ciasta schłodzoną masę jogurtową i pieczemy kolejne 40 minut w 190 stopniach (z termoobiegiem). Upieczoną tartę zostawiamy do przestygnięcia, następnie dekorujemy borówkami i posypujemy na koniec odrobiną cukru pudru.