Drożdżowe bułeczki cynamonowe i malinowo-kokosowe

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 170 min. Ilość porcji: 12
SKŁADNIKI NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka owsianego (lub innego)
  • 7 g suchych drożdży
  • 70 g ksylitolu (lub innego cukru)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • cynamon w proszku
  • 16 g cukru wanilinowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • cukier puder
  • pistacje
SKŁADNIKI NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI MALINOWO-KOKOSOWE:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka owsianego (lub innego)
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g ksylitolu (lub innego cukru)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • spora garść malin
  • wiórki kokosowe
  • sok z połowy pomarańczy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Od porodu piekę ciasta, ciasteczka i słodkie bułeczki, a to dlatego, że mamy często gości. Choć słuszniej byłoby napisać, że nasz Synek ma gości, których my podejmujemy domowymi łakociami.

Tym razem upiekliśmy słodkie, pulchniutkie drożdżowe bułeczki w dwóch wersjach – cynamonowe z pokruszonymi pistacjami i malinowo-kokosowe.

Ciasto na drożdżowe bułeczki

W rondelku podgrzewamy mleko. W ciepłym mleku owsianym rozpuszczamy saszetkę drożdży i odstawiamy na 5 minut na bok. Zaczyn drożdżowy zacznie pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru oraz szczyptę soli i mieszamy. Do suchych składników wlewamy zaczyn drożdżowy i wszystko łączymy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.

Lepką masę ciasta drożdżowego przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtka i miękkie masło i dalej wyrabiamy ręcznie.

Gotowe ciasto drożdżowe przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Cisto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżowe bułeczki cynamonowe z lukrem i pistacjami

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na spory prostokąt, który następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na równe części – mi wyszło 12 porcji z cista.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przywykamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby po upieczeniu nabrały złocistego koloru.

Teraz możemy włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 30 minut (z termoobiegiem).

Przestudzone złociste bułeczki cynamonowe polewamy pomarańczowym lukrem (cukier puder zmieszany z sokiem z połowy pomarańczy) i obsypujemy pokruszonymi pistacjami.

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki malinowo-kokosowe

W rondelku podgrzewamy maliny z odrobiną wody i 20 g cukru. Gotujemy aż masa malinowa zgęstnieje.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na spory prostokąt. Ciasto smarujemy malinową masą i posypujemy cukrem oraz wiórkami kokosowymi.

Drożdżowe bułeczki malinowo-kokosowe

Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na równe części – wyszło 12 bułeczek.

Bułeczki przekładamy na blachę. Przywykamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Teraz możemy włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 30 minut (z termoobiegiem).

Przestudzone złociste bułeczki malinowo-kokosowe polewamy pomarańczowym lukrem (cukier puder zmieszany z sokiem z połowy pomarańczy) i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Drożdżowe bułeczki malinowo-kokosowe