Drożdżowe bułeczki cynamonowe i malinowo-kokosowe
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka owsianego (lub innego)
- 7 g suchych drożdży
- 70 g ksylitolu (lub innego cukru)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
- cynamon w proszku
- 16 g cukru wanilinowego
- sok z połowy pomarańczy
- cukier puder
- pistacje
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka owsianego (lub innego)
- 7 g suchych drożdży
- 100 g ksylitolu (lub innego cukru)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
- spora garść malin
- wiórki kokosowe
- sok z połowy pomarańczy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Od porodu piekę ciasta, ciasteczka i słodkie bułeczki, a to dlatego, że mamy często gości. Choć słuszniej byłoby napisać, że nasz Synek ma gości, których my podejmujemy domowymi łakociami.
Tym razem upiekliśmy słodkie, pulchniutkie drożdżowe bułeczki w dwóch wersjach – cynamonowe z pokruszonymi pistacjami i malinowo-kokosowe.
Ciasto na drożdżowe bułeczki
W rondelku podgrzewamy mleko. W ciepłym mleku owsianym rozpuszczamy saszetkę drożdży i odstawiamy na 5 minut na bok. Zaczyn drożdżowy zacznie pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru oraz szczyptę soli i mieszamy. Do suchych składników wlewamy zaczyn drożdżowy i wszystko łączymy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.
Lepką masę ciasta drożdżowego przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtka i miękkie masło i dalej wyrabiamy ręcznie.
Gotowe ciasto drożdżowe przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Cisto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Drożdżowe bułeczki cynamonowe z lukrem i pistacjami
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na spory prostokąt, który następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na równe części – mi wyszło 12 porcji z cista.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przywykamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby po upieczeniu nabrały złocistego koloru.
Teraz możemy włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 30 minut (z termoobiegiem).
Przestudzone złociste bułeczki cynamonowe polewamy pomarańczowym lukrem (cukier puder zmieszany z sokiem z połowy pomarańczy) i obsypujemy pokruszonymi pistacjami.
Drożdżowe bułeczki malinowo-kokosowe
W rondelku podgrzewamy maliny z odrobiną wody i 20 g cukru. Gotujemy aż masa malinowa zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na spory prostokąt. Ciasto smarujemy malinową masą i posypujemy cukrem oraz wiórkami kokosowymi.
Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na równe części – wyszło 12 bułeczek.
Bułeczki przekładamy na blachę. Przywykamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Teraz możemy włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 30 minut (z termoobiegiem).
Przestudzone złociste bułeczki malinowo-kokosowe polewamy pomarańczowym lukrem (cukier puder zmieszany z sokiem z połowy pomarańczy) i obsypujemy wiórkami kokosowymi.