Prosty krem orzechowy z daktylami i orzeszkami ziemnymi

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 195 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA PROSTY KREM ORZECHOWY:
  • 350 g daktyli
  • 300 ml orzeszków ziemnych niesolonych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Desery wynoszą masło orzechowe w zupełnie inny, nieziemsko dobry wymiar. Kanapki posmarowanej masłem orzechowym nie zjadłabym, ale ten krem mogę wyskrobywać łyżeczką do samego końca!

Prosty krem orzechowy z daktylami i orzeszkami ziemnymi

Daktyle przekładamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na bok na 3 godziny do namoczenia. Następnie przekładamy do blendera i blenderujemy na daktylową, gęstą i lepką pulpę.

Obieramy orzeszki ziemne – potrzebujemy ich sporą szklankę, tj. około 300 ml. Orzeszki przekładamy do moździerza i kruszymy na mniejsze cząstki.

Orzeszki ziemne

Zmielone daktyle przekładamy do miski, dodajemy zimne mleczko kokosowe, masło orzechowe i pokruszone orzeszki ziemne.

Całość łączymy ze sobą za pomocą ręcznego miksera używając wolnych obrotów.

Gotową masę przekładamy do pucharków lub szklaneczek i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy płatkami migdałów i odrobiną pokruszonych orzeszków ziemnych.

Prosty krem orzechowy z daktylami i orzeszkami ziemnymi
Prosty krem orzechowy z daktylami i orzeszkami ziemnymi
Prosty krem orzechowy z daktylami i orzeszkami ziemnymi