Chlebek kakaowy z batatem i daktylami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 75 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA CHLEBEK KAKAOWY Z BATATEM I DAKTYLAMI:
  • pure z jednego batata
  • około 500 g mąki pszennej (u mnie było 300 g mąki pszennej i 200 g mąki pszennej razowej)
  • 200 g namoczonych i zblenderowanych daktyli
  • około 450 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • spora garść orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • chlust mleka owsianego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Kiedyś nie do pomyślenia byłoby ciasto bez jajek, białego cukru i to jeszcze z dodatkiem słodkiego ziemniaka. Dzisiaj bataty, dynia, ciecierzyca, awokado, czy burak jako składnik deseru już nikogo nie dziwi.

Chlebek kakaowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jako młoda mama nie mogę sobie pozwolić na długie przygotowywanie ciast i potrzebuję takich, które raz dwa zamieszam, przeleje do formy, wstawię do piekarnika, a następnie podam rodzinie i przyjaciołom.

Chlebek kakaowy z batatem, masłem orzechowym i daktylami

W dużej misce łączymy przestudzone pure z ugotowanego batata z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia, sodą, pulpą z daktyli, masłem orzechowym, kakaem i orzechami włoskimi. Całość dokładnie mieszamy.

Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy – można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub natłuścić i odsypać kakao. Wypełniamy ją mniej więcej do 3/4 wysokości – ciasto delikatnie wyrośnie.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny lub do suchego patyczka.

Kiedy ciasto się piecze – możemy przygotować polewę. Rozpuszczalny w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady z odrobiną mleka i ksylitolu.

Upieczony chlebek kakaowy przekładamy na kratkę do ostygnięcia i polewamy czekoladą. Na koniec dekorujemy płatkami migdałów.

Uwaga – ilość mąki i mleka zależy od ilości puree z batata – najlepiej dodawać partiami.

Chlebek kakaowy z batatem, masłem orzechowym i daktylami
Chlebek kakaowy z batatem, masłem orzechowym i daktylami
Chlebek kakaowy z batatem, masłem orzechowym i daktylami