Chlebek kakaowy z batatem i daktylami
- pure z jednego batata
- około 500 g mąki pszennej (u mnie było 300 g mąki pszennej i 200 g mąki pszennej razowej)
- 200 g namoczonych i zblenderowanych daktyli
- około 450 ml mleka owsianego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- spora garść orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- chlust mleka owsianego
- 4 łyżki ksylitolu
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Kiedyś nie do pomyślenia byłoby ciasto bez jajek, białego cukru i to jeszcze z dodatkiem słodkiego ziemniaka. Dzisiaj bataty, dynia, ciecierzyca, awokado, czy burak jako składnik deseru już nikogo nie dziwi.
Chlebek kakaowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jako młoda mama nie mogę sobie pozwolić na długie przygotowywanie ciast i potrzebuję takich, które raz dwa zamieszam, przeleje do formy, wstawię do piekarnika, a następnie podam rodzinie i przyjaciołom.
W dużej misce łączymy przestudzone pure z ugotowanego batata z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia, sodą, pulpą z daktyli, masłem orzechowym, kakaem i orzechami włoskimi. Całość dokładnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy – można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub natłuścić i odsypać kakao. Wypełniamy ją mniej więcej do 3/4 wysokości – ciasto delikatnie wyrośnie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny lub do suchego patyczka.
Kiedy ciasto się piecze – możemy przygotować polewę. Rozpuszczalny w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady z odrobiną mleka i ksylitolu.
Upieczony chlebek kakaowy przekładamy na kratkę do ostygnięcia i polewamy czekoladą. Na koniec dekorujemy płatkami migdałów.
Uwaga – ilość mąki i mleka zależy od ilości puree z batata – najlepiej dodawać partiami.