Pappardelle w prostym sosie pomidorowym z pietruszką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA PAPPARDELLE W SOSIE POMIDOROWYM:
  • 400 g pomidorów w puszce
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 150 ml wody (najlepiej wody z gotującego się makaronu)
  • makaron pappardelle
  • olej roślinny / masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Kocham takie obiady w „15 minut”, kiedy wracamy z długiego spaceru, lekko zmarznięci, a w domu czeka kilka prostych składników, z których można w kilka sekund wyczarować przepyszny i prosty obiad.

Pappardelle w prostym sosie pomidorowym

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z łyżką masła. Podsmażamy na nim pokrojone w plastry pieczarki, posiekany ząbek czosnku i pocięta w piórka czerwoną cebulę. Dodajemy odrobinę soli.

Kiedy pieczarki będą rumiane, a cebula i czosnek zmiękną, dodajemy pomidory w puszce i odrobinę wody. Sos, po zagotowaniu, dusimy na wolnym ogniu doprawiając go suszoną bazylią, posiekaną natką pietruszki, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

Makaron pappardelle gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do sosu tuż przed podaniem. Danie wykańczamy odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Pappardelle w prostym sosie pomidorowym
Pappardelle w prostym sosie pomidorowym