Pappardelle w prostym sosie pomidorowym z pietruszką
- 400 g pomidorów w puszce
- pół czerwonej cebuli
- 3 pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka bazylii sól
- świeżo mielony pieprz
- 150 ml wody (najlepiej wody z gotującego się makaronu)
- makaron pappardelle
- olej roślinny / masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Kocham takie obiady w „15 minut”, kiedy wracamy z długiego spaceru, lekko zmarznięci, a w domu czeka kilka prostych składników, z których można w kilka sekund wyczarować przepyszny i prosty obiad.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z łyżką masła. Podsmażamy na nim pokrojone w plastry pieczarki, posiekany ząbek czosnku i pocięta w piórka czerwoną cebulę. Dodajemy odrobinę soli.
Kiedy pieczarki będą rumiane, a cebula i czosnek zmiękną, dodajemy pomidory w puszce i odrobinę wody. Sos, po zagotowaniu, dusimy na wolnym ogniu doprawiając go suszoną bazylią, posiekaną natką pietruszki, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron pappardelle gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do sosu tuż przed podaniem. Danie wykańczamy odrobiną posiekanej natki pietruszki.