Marynowana polędwica wołowa na chrupiącej bagietce
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 2-4
SKŁADNIKI NA MARYNOWANĄ POLĘDWICE WOŁOWĄ NA CHRUPIĄCEJ BAGIETCE:
- bagietka
- musztarda sarepska
- roszponka (lub inna ulubiona sałata)
- suszone pomidory w oliwie
- stek z polędwicy wołowej
- 2 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
Sposób przygotowania:
Polędwice wołową kroimy na cieniutkie plasterki, które marynujemy w soku z limonki, sosie sojowym i sosie rybnym. Można też dodać suszone płatki chili dla zaostrzenia smaku. Mięso odstawiamy na bok na 2 godziny, żeby przeszło smakiem marynaty.
Zamarynowaną polędwicę wołową przesmażamy na patelni. Stopień wysmażenia zależy od Waszego gustu kulinarnego.
Bagietki rozcinamy wzdłuż i grillujemy, żeby były rumiane i chrupiące. Można to zrobić na patelni lub w piekarniku.
Chrupiącą bagietkę smarujemy musztardą sarepską, na niej układamy liście sałaty. Na wierzchu układamy plastry cieplutkiej polędwicy wołowej i dekorujemy całość drobno siekanymi suszonymi pomidorami.