Marynowana polędwica wołowa na chrupiącej bagietce

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: 2-4
SKŁADNIKI NA MARYNOWANĄ POLĘDWICE WOŁOWĄ NA CHRUPIĄCEJ BAGIETCE:
  • bagietka
  • musztarda sarepska
  • roszponka (lub inna ulubiona sałata)
  • suszone pomidory w oliwie
  • stek z polędwicy wołowej
  • 2 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Polędwice wołową kroimy na cieniutkie plasterki, które marynujemy w soku z limonki, sosie sojowym i sosie rybnym. Można też dodać suszone płatki chili dla zaostrzenia smaku. Mięso odstawiamy na bok na 2 godziny, żeby przeszło smakiem marynaty.

Marynowana polędwica wołowa na chrupiącej bagietce

Zamarynowaną polędwicę wołową przesmażamy na patelni. Stopień wysmażenia zależy od Waszego gustu kulinarnego.

Bagietki rozcinamy wzdłuż i grillujemy, żeby były rumiane i chrupiące. Można to zrobić na patelni lub w piekarniku.

Chrupiącą bagietkę smarujemy musztardą sarepską, na niej układamy liście sałaty. Na wierzchu układamy plastry cieplutkiej polędwicy wołowej i dekorujemy całość drobno siekanymi suszonymi pomidorami.

Marynowana polędwica wołowa na chrupiącej bagietce
Marynowana polędwica wołowa na chrupiącej bagietce
Marynowana polędwica wołowa na chrupiącej bagietce