Domowe pierogi z mięsem i duszoną cebulką
Trudność:
Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na farsz:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- bułka tarta
Składniki na pierogi:
- ok. 250 g mąki (pół na pół mąka orkiszowa z mąka pszenną)
- olej
- ciepła woda
Składniki na dodatki:
- 1 cebula
- szczypta soli
- pół łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Z ciastem na pierogi zawsze jest tak, że trzeba sypać i lać wszystkiego na oko. Mąka mące nie jest równa i czasem potrzeba więcej wody lub oleju. Ważne, żeby ciasto wyszło nam sprężyste i lekko lepkie, ale nie klejące się.
W misce mieszamy mięso mielone razem z przyprawami, jajkiem i bułką tartą.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki płat. Wycinamy z niego koła. Na środku każdego układamy odrobinę farszu mięsnego i zawijamy – ściskając końcówki palcami, a następnie formułując z nich.
Pierogi podajemy z karmelizowaną cebulką.