Zupa ze smażonych pomidorów z tymiankiem i młodymi ziemniakami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: 6

Składniki na zupę:

  • 1 kg pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ćwiartka selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • kilka młodych ziemniaków

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło i olej kokosowy. Podsmażamy pociętego w talarki pora i drobno siekany czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory. Kiedy puszczą sok – doprawiamy wszystko ziołami, solą i pieprzem i dodajemy obrane i pocięte na mniejsze kawałki – marchew oraz korzeń pietruszki i selera.

Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Kiedy warzywa korzeniowe już zmiękną – blendujemy całość na pyszny pomidorowy krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba).

Ugotowane w osolonej wodzie młode ziemniaki odcedzamy i układamy na środku talerza. Naokoło lejemy pyszny krem pomidorowy, a całość dekorujemy świeżą natka pietruszki (możemy dodać jeszcze łyżkę gęstego jogurtu naturalnego).