Zupa ze smażonych pomidorów z tymiankiem i młodymi ziemniakami
Składniki na zupę:
- 1 kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- biała część pora
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ćwiartka selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- 1 l bulionu
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
- kilka młodych ziemniaków
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy masło i olej kokosowy. Podsmażamy pociętego w talarki pora i drobno siekany czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory. Kiedy puszczą sok – doprawiamy wszystko ziołami, solą i pieprzem i dodajemy obrane i pocięte na mniejsze kawałki – marchew oraz korzeń pietruszki i selera.
Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Kiedy warzywa korzeniowe już zmiękną – blendujemy całość na pyszny pomidorowy krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba).
Ugotowane w osolonej wodzie młode ziemniaki odcedzamy i układamy na środku talerza. Naokoło lejemy pyszny krem pomidorowy, a całość dekorujemy świeżą natka pietruszki (możemy dodać jeszcze łyżkę gęstego jogurtu naturalnego).