Tagliatelle z karczochem, zielonymi szparagami i mleczkiem kokosowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA TAGLIATELLE Z KARCZOCHEM:
  • 1 karczoch
  • 6-7 zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego w puszce
  • 150 ml białego wina półwytrawnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • pół cytryny
  • woda
  • około 50 g tartego sera cheddar
  • olej/masło do smażenia
  • makaron tagliatelle (lub inny ulubiony makaron)

Sposób przygotowania:

Szparagi mają to do siebie, że niestety nie da się nimi najeść na zapas, ale staram się jak mogę ze wszystkich sił. W maju to one królują w mojej kuchni i tak już jest niezmiennie od kilku lat. Tym razem podałam je z makaronem tagliatelle w towarzystwie karczocha w sosie z mleczka kokosowego z dodatkiem białego wina.

Tagliatelle z sercem karczocha, zielonymi szparagami i mleczkiem kokosowym

Karczoch – zachwalany przez wszystkich, ale jak się do niego zabrać? Zaczynamy od przygotowania miseczki z wodą i sokiem z połowy cytryny. Będziemy w niej moczyć gotowego karczocha przez około 15 minut.

Karczoch – jak się za niego zabrać?

Z karczocha obieramy wszystkie zewnętrzne liście, następnie obcinamy grubą łodygę wraz z końcówkami oberwanych listków oraz czubek na 2/3 wysokości liści. Przekrawamy karczocha na pół i za pomocą ostrego noża wyskrobujemy małe listki ze środka wraz z „puszkiem” który się tam znajduje. Gotowego karczocha zanurzamy dokładnie w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Musimy działać bardzo sprawnie, ponieważ karczoch bardzo szybko ciemnieje.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim cebulkę pociętą w kostkę oraz drobno siekany czosnek. Połówki karczocha tniemy jeszcze raz na pół, a następnie kroimy na cieniutkie plasterki. Całość dodajemy do podsmażonego czosnku z cebulką. Dodajemy również łodygi szparagów pokrojonych w talarki. Całość zalewamy białym winem i chwilę gotujemy na wolnym ogniu, żeby alkohol odparował. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Tagliatelle z sercem karczocha, zielonymi szparagami i mleczkiem kokosowym

Ugotowany makaron dodajemy na patelnię s sosem, chwilę mieszamy i podajemy z tartym serem cheddar.

Tagliatelle z sercem karczocha, zielonymi szparagami i mleczkiem kokosowym
Tagliatelle z sercem karczocha, zielonymi szparagami i mleczkiem kokosowym