Delikatny krem limonkowy z borówkami i miętą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15 min. Ilość porcji: 4

Składniki na deser:

  • 500 g serka mascarpone
  • odrobina mleka ryżowego (lub inne mleko roślinne)
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • skórka z jednej limonki
  • 300 g borówek
  • listki mięty
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, otartą skórkę, cukier puder i odrobinę mleka ryżowego. Mieszamy wszystko na gładki krem, a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki.

Schłodzony krem limonkowy delikatnie przekładamy do małych miseczek, szklaneczek, czy pucharków. Na wierzch układamy umyte borówki (lub inne sezonowe owoce), dekorujemy listkami świeżej mięty i całość obsypujemy cukrem pudrem.