Delikatny krem limonkowy z borówkami i miętą
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na deser:
- 500 g serka mascarpone
- odrobina mleka ryżowego (lub inne mleko roślinne)
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- sok z 1 limonki
- skórka z jednej limonki
- 300 g borówek
- listki mięty
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, otartą skórkę, cukier puder i odrobinę mleka ryżowego. Mieszamy wszystko na gładki krem, a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki.
Schłodzony krem limonkowy delikatnie przekładamy do małych miseczek, szklaneczek, czy pucharków. Na wierzch układamy umyte borówki (lub inne sezonowe owoce), dekorujemy listkami świeżej mięty i całość obsypujemy cukrem pudrem.