Pikantny makaron z krewetkami z dodatkiem chili, limonki i miodu

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 4

Składniki na danie:

  • makaron (spaghetti, ryżowy, sojowy)
  • 500 g krewetek
  • 1 papryczka chili
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • kawałek masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • świeża natka pietruszki (lub kolendry)
  • 1 papryka czerwona
  • pół cukinii

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę w garnku, solimy i przygotowujemy ulubiony makaron zgodnie z czasem na opakowaniu.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy dość spory kawałek masła. Podsmażamy na nim drobno siekany czosnek, papryczkę chili i imbir. Po chwili dodajemy do tego pocięte w drobne paski – czerwoną paprykę i cukinię i dolewamy sok z limonki. Na koniec wrzucamy krewetki i całość doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Natkę pietruszki lub kolendry drobno siekamy i niemal wszystko dodajemy do krewetek. Smażymy tak długo, aż krewetki zrobią się różowe (około 15 minut).

Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki.