Pikantny makaron z krewetkami z dodatkiem chili, limonki i miodu
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na danie:
- makaron (spaghetti, ryżowy, sojowy)
- 500 g krewetek
- 1 papryczka chili
- pół łyżeczki płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 limonki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- kawałek masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- świeża natka pietruszki (lub kolendry)
- 1 papryka czerwona
- pół cukinii
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę w garnku, solimy i przygotowujemy ulubiony makaron zgodnie z czasem na opakowaniu.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy dość spory kawałek masła. Podsmażamy na nim drobno siekany czosnek, papryczkę chili i imbir. Po chwili dodajemy do tego pocięte w drobne paski – czerwoną paprykę i cukinię i dolewamy sok z limonki. Na koniec wrzucamy krewetki i całość doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Natkę pietruszki lub kolendry drobno siekamy i niemal wszystko dodajemy do krewetek. Smażymy tak długo, aż krewetki zrobią się różowe (około 15 minut).
Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki.