Krem ze szparagów z pikantnymi klopsikami
Składniki na klopsiki:
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka płatków chili
- pół łyżeczki koperku
- pół łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
Składniki na zupę:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- biała część pora
- 1 l bulionu
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mięso mielone z kurczaka (lub z indyka) z lubczykiem, chili, koperkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy jajko i bułkę tartą i dokładnie mieszamy rękami. Odstawiamy na chwilę na bok.
W garnku rozgrzewamy olej i rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim drobno siekany czosnek. Por i szparagi myjemy. Pora tniemy w talarki i dodajemy do czosnku. Ze szparagów odcinamy zdrewniałą końcówkę i tniemy na mniejsze części. Również dorzucamy do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem i chwile podsmażamy na maśle razem z czosnkiem.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut – aż szparagi zmiękną. Zupę przed podaniem blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolewamy odrobinę wody.
Z mięsa mielonego formułujemy kulki. Na patelni podgrzewamy olej z masłem i smażymy na złocisty kolor klopsiki.
Jak podajemy? Na talerzu układamy klopsiki, zalewamy je kremem ze szparagów i posypujemy siekaną natką pietruszki.