Szarlotka z duszonymi papierówkami, cynamonem, imbirem i goździkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 90 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA SZARLOTKĘ Z PAPIERÓWEK:
  • 8 papierówek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 5 goździków roztartych w moździerzu
  • kawałek imbiru startego na drobnych oczkach
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE OD WHITE PLATE:
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 380 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z agawy (w oryginalnym przepisie: 60 g cukru, cukier z prawdziwą wanilią)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zobaczyłam to ciasto u White Plate i zamarzyłam o nim 🙂 (oryginalny przepis znajdziecie tutaj).

Szarlotka z pierwszych papierówek – to musi być genialne! Na szczęście szybko nadarzyła się również okazja, żeby ją podać :), bo Bobciu kończy 6 miesięcy (o matko! tak to już), a ja obchodzę imieniny, a to zawsze dobry powód, żeby zaprosić gości, podać ciasto i kawę…

szarlotka z papierówek
Szarlotka z duszonymi papierówkami, cynamonem, imbirem i goździkami

W żeliwnym garnku rozpuszczamy łyżkę masła i podduszamy na nim papierówki pokrojone w kostkę. Ja najpierw pokroiłam 3 papierówki, a potem dodawałam kolejne, już w trakcie smażenia/duszenia.

Kiedy wszystkie papierówki znalazły się w garnku dodałam miód, syrop z agawy, cynamon, roztarte goździki i tarty imbir. Całość dokładnie przemieszałam i wyłączyłam kuchenkę. Te pierwsze papierówki całkowicie się rozpadły tworząc mus, a te ostatnie zachowały swoją strukturę.

W garnku podduszamy papierówki z cynamonem, imbirem i goździkami

Farsz do ciasta jest słodki i kwaskowaty jednocześnie – oczywiście jeśli traficie na naprawdę kwaśne papierówki dodajcie nieco więcej syropu z agawy 😉

Farsz z papierówek można przygotować w większej ilości, a nadmiar zamknąć w słoikach – będzie idealny do naleśników, albo będzie cudownym wspomnieniem lata w samym środku (może tym razem mroźnej) zimy :)!

duszone papierówki z cynamonem, imbirem i goździkami w słoiczku
Duszone papierówki z cynamonem, imbirem i goździkami

Delikatne kruche ciasto przygotowałam prawie zgodnie z przepisem od White Plate – zamieniłam cukier na syrop z agawy (dałam 2 łyżki).

Kruche ciasto, zgodnie z informacją podzieliłam na 2 części – 2/3 i 1/3, a piekarnik nagrzałam do 200 stopni piekarniku (z termoobiegiem).

Większą ilością wyłożyłam formę do ciasta – spód i brzegi, którą nakłułam widelcem i podpiekłam w piekarniku przez 10 minut. Następnie wyłożyłam farsz do ciasta i całość przykryłam pozostałą masą rozwałkowaną na płaski placek. Szarlotkę piekłam jeszcze 60 minut.

Po wystudzeniu całość posypałam 1 łyżeczką cukru pudru.

na deserowym talerzyku leży kawałek szarlotki z duszonymi papierówkami
Szarlotka z duszonymi papierówkami, cynamonem, imbirem i goździkami
na deserowym talerzyku leży kawałek szarlotki z duszonymi papierówkami, kawałek szarlotki odcinany jest za pomocą widelczyka do ciasta
Szarlotka z duszonymi papierówkami, cynamonem, imbirem i goździkami
na deserowym talerzyku leży kawałek szarlotki z duszonymi papierówkami, kawałek szarlotki lerzy na widelczyku do ciasta
Szarlotka z duszonymi papierówkami, cynamonem, imbirem i goździkami