Naleśniki z konfiturą z czarnej porzeczki i serem burrata

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
  • około 300 ml mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • mleko roślinne
  • woda
  • sól
  • konfitura z czarnej porzeczki od Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród
  • ser burrata
  • olej rzepakowy (do smażenia jeśli potrzebujecie)

Sposób przygotowania:

„Kochanie, zjadłabym naleśniki – masz może ochotę?”… no i nie czekając na odpowiedz idę do kuchni, wyciągam miskę, mąkę, jajka, mleko oraz mikser i zabieram się do pracy :)! No bo kto odmówi domowych naleśników?

Naleśniki z konfiturą z czarnej porzeczki

Naleśniki miały być z musem jabłkowym, ale z półki uśmiechnęła się do mnie przepyszna konfitura z czarnej porzeczki zakupiona na Szczecińskim bazarze smakoszy od Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród. W ciąży zapijałam się ich syropem z kwiatów czarnego bzu w wersji z ksylitolem! Jeśli jesteście ze Szczecina i okolic – koniecznie zajrzyjcie na bazar smakosza – można upolować bardzo fajne produkty.

Konfitura z czarnej porzeczki od Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród

W misce łączymy mąkę razem z jajkami, mlekiem, szczyptą soli i wodą. Mieszamy, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję ciasta naleśnikowego.

Tak naprawdę ja je robię „na oko” – jak przesadzę z płynami to dosypuję mąki, albo odwrotnie. Zazwyczaj później okazuje się, że wyszło ich za dużo, ale to nic – u nas naleśniki się nie marnują. Wystudzone przykrywam głębokim talerzem lub miską i na drugi dzień ciągle są idealne (nie jak te zimne i czasem sztywne z lodówki, które podczas odgrzewania mogą się przypalić).

Usmażone i cieplutkie naleśniki smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, dodajemy kilka kawałków sera burrata i składamy.

Naleśniki z konfiturą z czarnej porzeczki i serem burrata
Naleśniki z konfiturą z czarnej porzeczki i serem burrata
Naleśniki z konfiturą z czarnej porzeczki i serem burrata