Dżem z letnich pomidorów z chili i miodem
SKŁADNIKI NA DŻEM Z LETNICH POMIDORÓW:
- około 2 kg pomidorów (różne odmiany pomidorów z działki teściów)
- garść słodkich pomidorków koktajlowych
- 3 szalotki
- 2 spore łyżki miodu rzepakowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili (jeśli chcecie, żeby był naprawdę ostry)
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Sezon na pomidory trwa w najlepsze!
Krzaki na działce teściów aż uginają się pod ciężarem czerwonych, rubinowych i żółtych pomidorów! Wszystkie pachną słońcem, ciepłem, latem i są cudownie słodkie…
Na półce w piwnicy przybywa przecierów pomidorowych z dodatkiem czosnku, młodego pora, cukinii, czy bazylii… będzie można przywołać choć na chwilę odrobinę lata w samym środku zimy!
A co powiecie na dżem z letnich pomidorów z dodatkiem chili?
Przepis znalazłam dawno temu w książce Tomasza Jakubiaka – nieco dostosowałam go do siebie i wyszedł piekielny dżem pomidorowy 🙂 ! W tym oryginalnym był dodatek pomarańczy i brandy 🙂
Na maśle podsmażamy pokrojoną szalotkę razem z posiekanym czosnkiem. Kiedy szalotka zmięknie dodajemy niedbale pokrojone pomidory (w trakcie duszenia i tak się rozpadną) razem z pokrojoną cieniutko papryczkę chili.
Doprawiamy całość szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu, suszonymi płatkami chili i miodem. Jeśli chcecie, żeby dżem był tylko delikatnie ostry odpuście dodawanie płatków chili – my chcieliśmy, żeby ostrość była zdecydowanie wyczuwalna.
Pomidory w trakcie gotowania będą puszczać soki, a dżem powinien być w miarę gęsty, dlatego całość należy odparować, aż zostanie słodko-pikantka pomidorowa pulpa (zawartość garnka zredukuje się niemal o połowę).
Piekielny dżem z pomidorów zamykamy w słoiczkach. Będzie idealnym dodatkiem do chrupiących tostów, grzanek, czy mięs!