Dżem z letnich pomidorów z chili i miodem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA DŻEM Z LETNICH POMIDORÓW:

  • około 2 kg pomidorów (różne odmiany pomidorów z działki teściów)
  • garść słodkich pomidorków koktajlowych
  • 3 szalotki
  • 2 spore łyżki miodu rzepakowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili (jeśli chcecie, żeby był naprawdę ostry)
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sezon na pomidory trwa w najlepsze!

Krzaki na działce teściów aż uginają się pod ciężarem czerwonych, rubinowych i żółtych pomidorów! Wszystkie pachną słońcem, ciepłem, latem i są cudownie słodkie…

Na półce w piwnicy przybywa przecierów pomidorowych z dodatkiem czosnku, młodego pora, cukinii, czy bazylii… będzie można przywołać choć na chwilę odrobinę lata w samym środku zimy!

Dżem z letnich pomidorów z chili i miodem – pomidory różnych odmian i papryki prosto z działki moich teściów

A co powiecie na dżem z letnich pomidorów z dodatkiem chili?

Przepis znalazłam dawno temu w książce Tomasza Jakubiaka – nieco dostosowałam go do siebie i wyszedł piekielny dżem pomidorowy 🙂 ! W tym oryginalnym był dodatek pomarańczy i brandy 🙂

Na maśle podsmażamy pokrojoną szalotkę razem z posiekanym czosnkiem. Kiedy szalotka zmięknie dodajemy niedbale pokrojone pomidory (w trakcie duszenia i tak się rozpadną) razem z pokrojoną cieniutko papryczkę chili.

Dżem z letnich pomidorów z chili i miodem

Doprawiamy całość szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu, suszonymi płatkami chili i miodem. Jeśli chcecie, żeby dżem był tylko delikatnie ostry odpuście dodawanie płatków chili – my chcieliśmy, żeby ostrość była zdecydowanie wyczuwalna.

Pomidory w trakcie gotowania będą puszczać soki, a dżem powinien być w miarę gęsty, dlatego całość należy odparować, aż zostanie słodko-pikantka pomidorowa pulpa (zawartość garnka zredukuje się niemal o połowę).

Dżem z letnich pomidorów z chili i miodem

Piekielny dżem z pomidorów zamykamy w słoiczkach. Będzie idealnym dodatkiem do chrupiących tostów, grzanek, czy mięs!

Dżem z letnich pomidorów z chili i miodem