Pieczony halibut w kruchym cieście z pomidorowym pesto i bazylią

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 65 min. Ilość porcji: 6-8

SKŁADNIKI NA HALIBUTA W KRUCHYM CIEŚCIE:

  • 1 filet z halibuta
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka kaparów
  • bazylia świeża
  • orzechy włoskie
  • 200 ml maki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • majeranek suszony
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekany filet z halibuta w kruchym cieście z dodatkiem aromatycznego pesto z suszonych pomidorów, kaparów, świeżej bazylii i orzechów włoskich to moja propozycja na świąteczne danie rybne.

Danie można podawać jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej

halibut w kruchym cieście z pesto pomidorowym leży na świątecznym stole, białe talerze, biały półmisek
Pieczony halibut w kruchym cieście z pomidorowym pesto, bazylią i orzechami włoskimi

Pesto z suszonych pomidorów:

Do kielicha blendera wkładamy kilka suszonych pomidorów i łyżeczkę kaparów. Jako, że pomidory, których użyłam są już nasączone oliwą aromatyzowaną czosnkiem, nie dolewam jej do środka i nie dodaje czosnku, ale można użyć ząbek dla wzmocnienia aromatu i smaku jeśli lubicie. Chwilę blenderujemy i dodajemy świeżą bazylię i orzechy włoskie. Ponownie mieszamy, aż całość będzie zmielona na gładką pastę.

Jakie pesto będzie finalnie tylko zależy od waszych upodobań – bardziej pomidorowe, a może nieco więcej listków bazylii… próbujcie w trakcie mieszania i dodawajcie.

suszone pomidory, bazylia, orzechy włoskie, pesto pomidorowe przygotowane krok po kroku
Pomidorowe pesto z bazylią i orzechami włoskimi

Kruche ciasto do ryby:

Zagniatamy w misce mąkę z masłem, jajkiem i przyprawami – otarta skórka z jednej cytryny, suszony majeranek roztarty w palcach i szczypta soli.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut – moje leżało dobrą godzinę, bo dziecko akurat było nieco bardziej absorbujące niż zazwyczaj :), co spowodowało jedynie to, że musiałam użyć nieco więcej siły przy rozwałkowywaniu ciasta na początku.

Halibut w kruchym cieście z pomidorowym pesto:

Filet z halibuta dokładnie oglądamy i usuwamy z niego wszystkie ewentualne ości. Jeśli macie fileta ze skórą, to skórę również należy usunąć.

Filet osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem.

ciasto kruche rozwałkowane na drewnianej stolnicy, warstwa pesto pomidorowego i filet z halibuta
Pieczony halibut w kruchym cieście z pomidorowym pesto, bazylią i orzechami włoskimi

Ciasto kruche dzielimy na pół i każdy płat rozwałkowujemy na wielkość ryby. Płaty ciasta muszą być cienkie.

Na jednym płacie ciasta rozkładamy równomiernie pesto na wielkość fileta. Na nim układamy rybę. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy po bokach na szerokość około 1 centymetra. Nadmiar ciasta odcinamy i kształtujemy ozdobny rant. Moja fala wyszła za pomocą dociskania palcami, ale można też użyć po prostu widelca, czy wykonać bardziej fikuśny splot.

Od góry ciasto nakłuwamy w kilku miejscach ostrą końcówką noża.

halibut w cieście kruchym na białym półmisku
Pieczony halibut w kruchym cieście z pomidorowym pesto, bazylią i orzechami włoskimi

Rybę przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.

Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy 20 minut, a następnie zmieniamy na górne grzanie i dopiekamy jeszcze 5 minut, żeby ciasto z góry pięknie się przyrumieniło.

kawałek halibuta w cieście kruchym z pesto pomidorowym na białym talerzu
Pieczony halibut w kruchym cieście z pomidorowym pesto, bazylią i orzechami włoskimi
kawałek halibuta w cieście kruchym z pesto pomidorowym na białym talerzu
Pieczony halibut w kruchym cieście z pomidorowym pesto, bazylią i orzechami włoskimi