Tarta jogurtowa z truskawkami, borówkami i miętą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 85 min. Ilość porcji: 8-10

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 750 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g cukru pudru

Tartę podajemy z:

  • 200 g borówek
  • 200 g truskawek
  • listki świeżej mięty
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy do niej drobny cukier, jajko, pocięte w kostkę zimne masło i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy rękoma, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny, żeby się schłodziło.

W tym czasie w misce łączymy jogurt grecki z mąką, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, miodem i jajkami. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Miskę z farszem również zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Następnie delikatnie, nawijając na wałek przenosimy ciasto i układamy je w formie dociskając palcami do ścianek foremki. Nadmiar ciasta odcinamy nożem, a spód nakłuwamy widelcem robiąc dziurki, którymi będzie mogło ujść powietrze podczas pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładamy jeszcze na ok. 15 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarni do 180 stopni.

Spód tarty pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy go, wlewamy jogurtowy farsz, a temperaturę piekarnika zwiększamy do 190 stopni. Tartę pieczemy przez kolejne 30 minut.

Upieczone ciasto zostawiamy do schłodzenia, a następnie dekorujemy ulubionymi owocami, listkami świeżej mięty i posypujemy cukrem pudrem.