Tarta jogurtowa z truskawkami, borówkami i miętą
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 750 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 125 g cukru pudru
Tartę podajemy z:
- 200 g borówek
- 200 g truskawek
- listki świeżej mięty
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy do niej drobny cukier, jajko, pocięte w kostkę zimne masło i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy rękoma, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny, żeby się schłodziło.
W tym czasie w misce łączymy jogurt grecki z mąką, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, miodem i jajkami. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Miskę z farszem również zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Następnie delikatnie, nawijając na wałek przenosimy ciasto i układamy je w formie dociskając palcami do ścianek foremki. Nadmiar ciasta odcinamy nożem, a spód nakłuwamy widelcem robiąc dziurki, którymi będzie mogło ujść powietrze podczas pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładamy jeszcze na ok. 15 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarni do 180 stopni.
Spód tarty pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy go, wlewamy jogurtowy farsz, a temperaturę piekarnika zwiększamy do 190 stopni. Tartę pieczemy przez kolejne 30 minut.
Upieczone ciasto zostawiamy do schłodzenia, a następnie dekorujemy ulubionymi owocami, listkami świeżej mięty i posypujemy cukrem pudrem.