Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie
SKŁADNIKI NA SPÓD DO SERNIKA:
- 100 g zwykłych herbatników
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 50 g miękkiego masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 18%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ I DODATKI:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki śmietanki 18%
- 2 łyżki musu kokosowego
- prażone płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Delikatny i kremowy sernik z białą czekoladą chodził za mną przynajmniej od dwóch miesięcy, ale jakoś brakowało okazji na jego podanie – albo nas nie było w domu, albo Piotruś psocił niesamowicie i jakieś formy zakazów rodzicielskich musiały zostać wprowadzone.
Przegotowanie tego sernika, choć wyda Wam się nieco skomplikowane, to w rzeczywistości jest bardzo proste, a samo ciasto, pod rozkoszną nazwą: kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie, nadaje się zarówno na wielkie okazje, jak urodziny lub święta, jak i na niedzielne wypieki dla bliskich.
Delikatnie migdałowy spód do sernika
W blenderze kruszymy herbatniki na drobny pył. Rozdrobnione ciasteczka przesypujemy do miski, dodajemy mielone migdały i miękkie masło i całość rozcieramy w palcach, aż masa będzie przypominała mokry piasek.
Dno tortownicy, w której będziemy piec sernik, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozkładamy równomiernie migdałowo-herbatnikową masę i za pomocą dużej łyżki (spód) dociskamy ją.
Kremowa masa serowa z białą czekoladą
W kąpieli wodnej roztapiamy dwie tabliczki białej czekolady. Kiedy będzie już nieco roztopiona, dodajemy do niej śmietankę i całość energicznie mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Miseczkę z czekoladą odstawiamy na bok.
Do dużej miski przekładamy masę serową, dodajemy skrobię ziemniaczaną, wiórki kokosowe, cukier i całość delikatnie miksujemy. Kiedy masa będzie niemal jednolita, dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Na koniec dodajemy nieco przestudzoną, ale wciąż płynną masę czekoladową i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy, aby mieszanie masy serowej nigdy nie trwało zbyt długo. Jeżeli sernik za bardzo napowietrzymy – ciasto wysoko urośnie, a następnie opadnie i może popękać.
Gotową masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy.
Sernik piekłam w 165 stopniach przez 70 minut. Ustawiłam grzanie góra-dół a na spodzie piekarnika postawiłam naczynie żaroodporne z wodą.
Po upieczeniu, wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki na 15 minut, a następnie wyciągnęłam ciasto i zostawiłam do przestudzenia na całą noc.
Polewa do ciasta i dodatki
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej odrobinę śmietany i mus kokosowy (znajdziecie go również pod nazwą pasta kokosowa). Całość mieszamy a następnie rozlewamy na wierzchu sernika.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej garść płatków migdałów, a następnie posypujemy nimi wierzch ciasta.