Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie

Trudność: łatwe Czas przygotowania: min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA SPÓD DO SERNIKA:

  • 100 g zwykłych herbatników
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 50 g miękkiego masła

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 18%

SKŁADNIKI NA POLEWĘ I DODATKI:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki śmietanki 18%
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • prażone płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Delikatny i kremowy sernik z białą czekoladą chodził za mną przynajmniej od dwóch miesięcy, ale jakoś brakowało okazji na jego podanie – albo nas nie było w domu, albo Piotruś psocił niesamowicie i jakieś formy zakazów rodzicielskich musiały zostać wprowadzone.

Przegotowanie tego sernika, choć wyda Wam się nieco skomplikowane, to w rzeczywistości jest bardzo proste, a samo ciasto, pod rozkoszną nazwą: kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie, nadaje się zarówno na wielkie okazje, jak urodziny lub święta, jak i na niedzielne wypieki dla bliskich.

Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie
Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie

Delikatnie migdałowy spód do sernika

W blenderze kruszymy herbatniki na drobny pył. Rozdrobnione ciasteczka przesypujemy do miski, dodajemy mielone migdały i miękkie masło i całość rozcieramy w palcach, aż masa będzie przypominała mokry piasek.

Dno tortownicy, w której będziemy piec sernik, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozkładamy równomiernie migdałowo-herbatnikową masę i za pomocą dużej łyżki (spód) dociskamy ją.

Kremowa masa serowa z białą czekoladą

W kąpieli wodnej roztapiamy dwie tabliczki białej czekolady. Kiedy będzie już nieco roztopiona, dodajemy do niej śmietankę i całość energicznie mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Miseczkę z czekoladą odstawiamy na bok.

Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie
Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie

Do dużej miski przekładamy masę serową, dodajemy skrobię ziemniaczaną, wiórki kokosowe, cukier i całość delikatnie miksujemy. Kiedy masa będzie niemal jednolita, dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Na koniec dodajemy nieco przestudzoną, ale wciąż płynną masę czekoladową i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Pamiętajmy, aby mieszanie masy serowej nigdy nie trwało zbyt długo. Jeżeli sernik za bardzo napowietrzymy – ciasto wysoko urośnie, a następnie opadnie i może popękać.

Gotową masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy.

Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie
Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie

Sernik piekłam w 165 stopniach przez 70 minut. Ustawiłam grzanie góra-dół a na spodzie piekarnika postawiłam naczynie żaroodporne z wodą.

Po upieczeniu, wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki na 15 minut, a następnie wyciągnęłam ciasto i zostawiłam do przestudzenia na całą noc.

Polewa do ciasta i dodatki

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej odrobinę śmietany i mus kokosowy (znajdziecie go również pod nazwą pasta kokosowa). Całość mieszamy a następnie rozlewamy na wierzchu sernika.

Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej garść płatków migdałów, a następnie posypujemy nimi wierzch ciasta.

Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie
Kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą, na delikatnie migdałowym spodzie