Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami z odrobiną oregano, czosnku niedźwiedziego i z pestkami słonecznika
SKŁADNIKI NA MAKARON Z PIECZONĄ FETĄ I POMIDORKAMI:
- 200 g sera feta
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 główka czosnku
- oregano
- czosnek niedźwiedzi
- świeżo mielony pieprz
- oliwa / olej smakowy
- natka pietruszki
- słonecznik
- ulubiony makaron
Sposób przygotowania:
Prosty pomysł na spektakularny obiad, czyli makaron z pieczoną feta i pomidorkami podany z tanką pietruszki i pestkami słonecznika. Spróbujcie i sprawdźcie, czy na stałe zagości w Waszym domowym menu.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy umyte pomidorki koktajlowe – mogą być same, na gałązce lub kolorowe. Pomiędzy nimi układamy ząbki czosnku w łupinkach i doprawiamy suszonym oregano, czosnkiem niedźwiedzim i świeżo mielonym pieprzem. Całość skrapiamy oliwą lub olejem smakowym. Ja użyłam oleju kujawskiego z bazylią, czosnkiem i pomidorami. Wszystko delikatnie nacieramy.
Na środku naczynia robimy nieco miejsca i układamy ser feta. Jego również doprawiamy oregano, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem i skrapiamy olejem.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. Ustawiłam opcję grzanie od góry.
W czasie kiedy ser i pomidorki się pieką siekamy natkę pietruszki, prażymy pestki pestki słonecznika i gotujemy makaron.
Upieczony ser z pomidorkami stawiamy na blacie kuchennym. Ostrożnie wyciskamy czosnek z łupinek (uwaga będzie gorący), pomidorki pozbawiamy gałązek i szypułek i całość rozgniatamy widelcem na sos.
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje na talerz. Dekorujemy prażonym słonecznikiem i posiekana natką pietruszki.
Ja zjadłam w takiej wersji, chłopaki dostali ze smażonymi kawałkami panierowanego kurczaka. Użyłam makaronu pszennego pełnoziarnistego.