Prosty sos pomidorowyProsty sos pomidorowy do makaronu
SKŁADNIKI NA PROSTY SOS POMIDOROWY:
- 600 g pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki
- 170 g cukinii
- 1 cebula
- około 150 ml wody
- suszone oregano
- suszona bazylia
- świeży lubczyk
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej/oliwa/masło do smażenia
- grana padano
Sposób przygotowania:
Kilka miesięcy temu okazało się, że synek ma alergie spożywcze. Przeprowadzone testy pokazały, żeby unikać nie tylko mleka, orzeszków ziemnych, ale i dodatków chemicznych do żywności – kwasku cytrynowego i fosforanów. Informacja ta spowodowała niewielka rewolucje w naszej lodówce, większą ostrożność przy sprawdzanie etykiet, zanim coś trafi do koszyka, a w kuchni nie możemy pozwolić sobie na korzystanie z półproduktów, jak pomidory w puszce, po które sięgałam zimą, kiedy te w sklepie są pozbawione smaku i zapachu.
Na szczęście kocham gotować, więc poza wymienionymi pomidorami usunęliśmy z lodówki jedynie kupny dżem. Swoją drogą nie wiedziałam, że kwasek cytrynowy, jako regulator kwasowości, dodawany jest praktycznie do wszystkiego, głównie przetworzonych owoców i warzyw od soków, przez musy po dżemy, sosy itp. Dolegliwość ta również spowodowała, że bardzo dokładnie musimy wypytać w restauracji z czego składa się potencjalne danie, które chcemy mu zamówić, a o pizzy na wynos możemy właściwie zapomnieć. Wszystko po to, aby synek miał pełen komfort i radość z jedzenia.
Zdaję sobie jednak sprawę, że tak jak dla mnie, ta sytuacja nie stanowi większego wyzwania, tak dla innych jest niezwykle twardym orzechem do zgryzienia, dlatego mam dla was bardzo prosty sos do makaronu, w którym znajdziecie warzywa, zioła i przyprawy.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy kilka minut cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy ją solą. Następnie dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w drobną kostkę.
Warzywa doprawiamy suszonym oregano i bazylią, i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek w plasterkach. Dolewamy odrobinkę wody, żeby całość się poddusiła. Na koniec dorzucamy posiekany lubczyk i całość dusimy około 30 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowy sos mieszamy z makaronem – dobrze, żeby makaron doszedł w sosie, wtedy nabierze jego smaku chłonąc go.
Danie przed podaniem posypujemy solidną porcją grana padano, możemy je udekorować również kilkoma listkami świeżej bazylii. Jeżeli chcielibyście, aby sos był gładki – wystarczy go na koniec zmiksować.