Pikantne krewetki z chili, miodem i limonką podane na kromce z limonkowym awokado i rukolą
Trudność:
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4
Składniki na krewetki
- 400 g krewetek
- 1 limonka
- 1 łyżka płatków chili (można zastąpić 1-2 papryczkami chili)
- 2-3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki (można zastąpić natką kolendry)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju do smażenia
Składniki na grzanki z limonkowym awokado
- 1 awokado
- 1 limonka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pieczywo
- rukola
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z masłem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do roztopionego masła uważając, żeby się nie spalił. Chwilę go przesmażamy i dodajemy płatki chili, sok z limonki oraz miód. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelnię wrzucamy pozbawione ogonków krewetki. Przesmażamy je tak długo aż się zaróżowią, a ich grzbiety delikatnie się wywiną. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Do miski przekładamy miąższ z awokado i rozgniatamy go na pastę widelcem. Dodajemy szczyptę soli pieprzu i sok z limonki. Mieszamy wszystko na gładką masę.
Pieczywo tniemy na kromki i smarujemy limonkowym awokado. Dodajemy odrobinę rukoli i układamy na wierzchu nasze krewetki.