Gęsta zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45-60 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA ZUPĘ RYBNĄ Z ŁOSOSIEM I HALIBUTEM:

  • 250 g łososia
  • 300 g halibuta (można użyć polędwicę z dorsza)
  • 1 marchewka
  • 5 pomidorów
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnki
  • oliwa/olej
  • natka pietruszki (pęczek)
  • ziarna ziela anielskiego
  • ziarna pieprzu
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 liście limonki kafir
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • groszek (mrożony)
  • sok z 1 limonki
  • 1 l bulionu rybnego lub wywaru warzywnego

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca, sycąca, gęsta zupa rybna z łososiem, halibutem i z wyraźną limonkową nutą. Mogłabym ją bez skrępowania wyjadać powoli, łyżeczka za łyżeczką, prosto z garnka, czyli skromnie mówiąc, wyszła naprawdę dobra. Tak dobra, że zjadł ją mój mąż, który ryby jada od święta i to tylko dlatego, że pierogi z kapustą i grzybami i sałatka jarzynowa właśnie się skończyły. 

Zamiast łososia i halibuta, możecie użyć dorsza, pstrąga lub krewetki. 

Zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką
Zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką

Jak przygotować zupę rybną?

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym podsmażamy drobno posiekane szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę czerwona paprykę, ziemniaki i pomidory. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i dorzucamy 2/3 posiekanej natki pietruszki, liście laurowe, liście limonki kafir, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Warzywa smażymy kilka minut. Teraz możemy dolać bulion i groszek. Całość dusimy jeszcze chwilę, tj. około 15-20 minut, aż warzywa się ugotują, następnie dodajemy sok z limonki, mleczko kokosowe i rybę pokrojoną w większe kawałki. Wystarczy 5 minut i danie jest gotowe.

Uwaga! Przed wrzuceniem ryby, filety dokładnie oczyszczamy z ości i, jeśli jest potrzeba, pozbawiamy skóry.

Zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką
Zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką

Sposób podania

Zupę rybną podajemy z dodatkową porcją posiekanej natki pietruszki i kromką dobrego chleba lub kawałkiem bagietki. Osobiście dodałabym do niej jeszcze suszone płatki chili – zaraz na samym początku, ale ze względu na Piotrusia, zupa pozostaje słodkawo-kwaśna. W końcu chili szczypie w języczek, a to nie jest przyjemne, jak mawia synek.

Zupa, w nieco odchudzonej formie (bez ziemniaczków i z mniejszą ilością marchewki), może być doskonałą propozycją na świąteczny obiad. A może nawet ktoś się skusi i zje ją na wigilijnej kolacji, zamiast barszczu lub zupy grzybowej? Ja sobie zachowam słoiczek, alternatywnie dla dzieci… o ile coś zostanie.

Zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką
Zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką
Zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką
Zupa rybna z łososiem, halibutem, odrobiną mleczka kokosowego, groszkiem i limonką