Sernik z mascarpone i kajmakiem ozdobiony prażonymi płatkami migdałów i odrobiną suszonych płatków chabra bławatka
SKŁADNIKI NA SERNIK Z MASCARPONE I KAJMAKIEM:
- 160 g herbatników
- 100 g miękkiego masła
- 1 kg sera twarogowego
- 150 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 500 g serka mascarpone
- 6 jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 puszka kajmaku (masa netto około 510 g)
Sposób przygotowania:
Żadna uroczystość rodzinna nie może obyć się bez kawałka ciasta, choćby nawet najmniejszego. Przed oczami staje mi znana i chętnie udostępniana, szczególnie w okresie świąt, grafika, na której widnieje napis: już nic nie wcisnę, no może serniczka, dlatego ja do Was spieszę z pomysłem na wspomniany serniczek. Zapiszcie, bo może przydać się nie raz, nie dwa. No i co by się nie działo, wszyscy ten serniczek wcisną do brzuszka.
Spód z herbatników
Za pomocą blendera mielimy herbatniki na proszek i przesypujemy do miski. Dodajemy kawałek miękkiego masła i wszystko łączymy razem, aż masa nabierze konsystencji mokrego piasku.
Herbatniki z masłem przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Dokładnie dociskamy masę, żeby równomiernie wypełniła spód ciasta.
Masa serowo-kajmakowa
Do dużej miski przekładamy ser twarogowy, serek mascarpone, 200 g kajmaku, cukier, jajka i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Całość mikserem mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Staramy się to zrobić w miarę możliwości jak najszybciej i na mniejszych obrotach. Wszystko po to, aby masa za bardzo się nie napowietrzyła. Zbyt napowietrzona masa może za bardzo urosnąć podczas pieczenia, przez co przy opadaniu ciasta w czasie studzenia pojawią się pęknięcia.
Przyczyn pęknięcia sernika jest wiele – za wysoka temperatura piekarnika, za szybkie wyciągnięcie ciasta itp. Pamiętajcie, że pęknięty sernik, to nic złego, najważniejsze, żeby wszystkim smakował, a pęknięcie zawsze możecie ukryć pod polewą.
Sernik z mascarpone i kajmakiem
Gotową masę przekładamy to tortownicy. Ciasto pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki na około 15 minut, a następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik polewamy pozostałą częścią masy kajmakowej. Możemy podawać.
Sernik z mascarpone i kajmakiem pasuje do kawy, urozmaici popołudniową herbatę, świetnie odnajdzie się w roli niedzielnego deseru i zachwyci rodzinę przy świątecznej kolacji.
Zamiast herbatników możecie użyć ciasteczek korzennych. Ja swój sernik dodatkowo udekorowałam prażonymi płatkami migdałów i suszonymi kwiatami chabru.