Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 90 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SOSEM JAGODOWYM:

  • 160 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 tabliczki białej czekolady (razem 200 g)
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1 kg sera twarogowego
  • 150 g cukru
  • 12 g cukru z dodatkiem wanilii
  • 5 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • około 5 garści jagód i cukier na przygotowanie sosu jagodowego do ciasta

Sposób przygotowania:

Już na sam dźwięk nazwy ciasta: sernik z białą czekoladą, robi mi się jakoś tak przyjemniej na serduszku. Niby nic wielkiego, połączenie wydawałoby się, że oczywiste i banalne, to jednak chętnie po nie sięgam. Przepis na kremowy sernik z białą czekoladą i kokosową nutą znajdziecie tutaj.

Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.
Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.

Spód do sernika z herbatników

Herbatniki mielimy w mikserze na proszek, dodajemy miękkie masło i całość zagniatamy palcami, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.

Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy, rozkładamy równomiernie i dokładnie dociskamy do spodu.

Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.
Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.

Masa serowa z dodatkiem białej czekolady

Do rondelka przekładamy kawałki białej czekolady i wlewamy mleczko kokosowe. W trakcie podgrzewania, mieszamy zawartość garnuszka tak długo, aż cała czekolada się rozpuści. Rondelek odstawiamy na bok, żeby czekolada nieco przestygła.

W dużej misce łączymy ser twarogowy, płynną, przestudzoną białą czekoladę, cukier, jajka i skrobię ziemniaczaną. Całość mieszamy za pomocą miksera na wolnych obrotach, aż masa uzyska jednolitą, gładką konsystencje.

Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.
Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.

Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowym

Masę serową przekładamy to przygotowanej tortownicy. Ciasto pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki na około 15 minut, a następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wystudzony sernik polewamy sosem jagodowym. Przygotowanie jest bardzo proste – w garnuszku łączymy jagody z cukrem i ewentualnie odrobiną wody. Gotujemy, aż masa będzie gęsta, ale nadal płynna. Sos jagodowy wylewamy na wierzchu sernika. Do przygotowania sosu możecie użyć mrożonych owoców.

Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.
Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.
Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.
Sernik z białą czekoladą, sosem jagodowym i odrobiną wanilii.