Zupa rybna z dorszem atlantyckim, czerwoną soczewicą i pieczonymi pomidorami
SKŁADNIKI NA ZUPĘ RYBNĄ Z DORSZEM, CZERWONĄ SOCZEWICĄ I PIECZONYMI POMIDORAMI:
- 1 l bulionu
- 350 g dorsza atlantydzkiego (polędwica, bez skóry)
- 1 mały por
- 2 małe szalotki lub 1 duża
- kawałek selera (około 1/4 selera, z bulionu)
- 3-4 liście limonki kafir
- kawałek imbiru
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory
- garść pomidorów koktajlowych
- 5 ząbków czosnku
- oliwa/olej/masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Też macie poczucie, że w ostatnich dniach zjedliście nieco więcej niż zwykle? Poszukujecie lekkiego przepisu, który rozgrzeje, nasyci, ale zbytnio nie obciąży brzuszka? Macie ochotę na coś, co nie zawiera w sobie kiszonej kapusty lub nie przypomina dań stawianych na świątecznym stole? A może po prostu macie ochotę na zupę rybną?
Jeśli odpowiedzieliście „tak” choć na jedno z powyższych pytań, to mam dla Was przepis idealny: zupa rybna z dorszem atlantyckim, czerwoną soczewicą i pieczonymi pomidorami. Będąc z Wami zupełnie szczera, jej przygotowanie jest nieco praco lub raczej czasochłonne. Należy upiec warzywa, przygotować zupę, a jeszcze przydałby się prawdziwy bulion. W mojej ocenie zupa warta jest wykonania tych wszystkich czynności.
Zacznijmy od upieczenia pomidorów z czosnkiem w łupinkach
W żaroodpornym naczyniu układamy pomidory pokrojone w ćwiartki, garść pomidorów koktajlowych i ząbki czosnku w łupinkach. Całość doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy i wstawiamy do piekarnia.
Pomidory z czosnkiem pieczemy w temperaturze 200 stopni (grzanie od góry) przez około 40 minut. Upieczone wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia na bok. Swoją drogą jest to super baza nie tylko do zup, ale i sosów.
Czas na zupę
Aby przygotować zupę, zaczynamy od rozgrzania odrobiny tłuszczu w garnku (u mnie jest to garnek żeliwny), na którym podsmażamy drobno pokrojonego pora i szalotkę. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i kawałek ugotowanego w bulionie selera, również pokrojonego w kosteczkę. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy 4 łyżki czerwonej soczewicy, ziarna pieprzu, liście limonki i liście laurowe i całość zalewamy bulionem.
Zupę zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i delikatnie gotujemy pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie ziemniaki i soczewica się ugotują, a dodatkowo, ta ostatnia nieco rozpadnie i zagęści nam danie.
Upieczone i przestudzone pomidory wkładamy do kielicha blendera, czosnek wyciskamy z łupinek i całość miksujemy na gładki, pomidorowy sos. Wlewamy go do zupy i dusimy całość około 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Na koniec ryba
Polędwicę z dorsza atlantyckiego pozbawiamy ewentualnych ości, kroimy na małe kawałki i wkładamy do gotującej się zupy. Wystarczy około 5 minut, żeby ryba doszła. Oczywiście czas gotowania zależny od grubości kawałków.
Gorącą zupę wlewamy do miseczek. Może zjeść samą lub z kawałkiem dobrego pieczywa. Zupa, mimo że wygląda dość niepozornie, jest sycąca, ale wciąż lekka. Do zupy będą pasowały również krewetki, a jeśli nie przepadacie za dorszem, możecie go zamienić na łososia.